"Mačka na vrućem limenom krovu" na Velikoj sceni HNK-a u Varaždinu

vv | 5.4.2024. u 11:24h | Objavljeno u Društvo

Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu najavljuje premijeru predstave Mačka na vrućem limenom krovu koja će se održati 10.04. u 19.30 sati na Velikoj sceni. Slavni dramski tekst za kojeg je Williams dobio Pulitzerovu nagradu 1955. godine ubraja se  u vrhunce američke i svjetske drame. Drama o muško ženskim odnosima, hipokriziji, manipulaciji, pohlepi, prevari, laži  koja nam otvara nova pitanja o obiteljskoj destruktivnosti. Mačka na vrućem limenom krovu je priča o obitelji, ali i o društvenim i političkim prilikama.  
Sam Williams o drami kaže kako mu je namjera bila prikazati autentični trenutak obiteljske krize u kojem na vidjelo izlazi ono najbolje i najgore od svakog člana, stvarajući međuigru živih ljudskih bića u grmljavinskom oblaku zajedničke krize. Za njega drama nije puko slovo na papiru, već „zamka za istinu autentičnog ljudskog iskustva“ lišena uglađenih zaključaka i lakih definicija.

HNKVZ_Macka_radna_fotka_1.jpg

Redatelj predstave Paolo Tišljarić kaže da ga je u pripremi za rad na ovom tekstu inspirirala serija Succession koja  progovara o obiteljskim odnosima narušenim pitanjem nasljeđivanja kapitala i društvenog utjecaja. „Članovi ove obitelji beskrupulozno teže za zgrtanjem čim veće količine novca i moći jer je za njih siromaštvo nezamislivi oblik ljudske egzistencije. Jedino Brick u svojevrsnom bježanju od života, alkoholizmu, nalazi skrovište za svoje idealističke svjetonazore. Za njega je laž sustav u kojem živimo, a jedini izlaz su alkohol ili smrt. Nasuprot njemu „mačka Maggie“ apsolutna je pobjednica ovog bespoštednog natjecanja. Ona se beskrupulozno bori i borit će se do smrti. Pretvorit će istinu u laž makar je to koštalo osobne sreće. U tom mračnom paklu ljudskih odnosa naša predstava pokušava pronaći tračak svjetla – istinu koja je jedini lijek.“

HNKVZ_Macka_radna_fotka_3.jpg

Nakon premijere na rasporedu su izvedbe 11.04. i 12.04. u 19,30 sati.

Prevoditelj: Ivo Juriša
Režija i adaptacija teksta: Paolo Tišljarić
Scenografkinja: Irena Kraljić
Kostimografkinja: Ana Mikulić
Skladatelj i oblikovatelj zvuka: Žarko Dragojević
Oblikovatelj svjetla: Tomislav Maglečić
Oblikovatelj video projekcija: Miran Brautović
Fotograf: Marko Ercegović

ULOGE
Margaret: Hana Hegedušić
Brick: Karlo Mrkša
Dida Politt: Robert Plemić
Baka Politt: Sunčana Zelenika Konjević
Gooper: Marko Cindrić
Mae: Elizabeta Brodić
Skipper: Robert Španić
Djeca: Mirta Đunđek,Jana Kukec, Lana Brodar Džajo, Antonio Kostervajn, Amadeo Schatten, Zoa Barić, Lucija Pofuk

HNKVZ_Macka_radna_fotka_4.jpg

HNKVZ_Macka_radna_fotka_8.jpg