LUDBREG PETKOM Koncert gudačkog kvarteta "Cadenza Zagreb" Foto: Facebook/Cadenza Zagreb gudački kvartet

LUDBREG PETKOM Koncert gudačkog kvarteta "Cadenza Zagreb"

vv | 24.8.2023. u 16:00h | Objavljeno u Društvo

Glazbeni kolovoz u Ludbregu završit će koncertom gudačkog kvarteta “Cadenza Zagreb”. Koncert će se u sklopu programa “Ludbreg petkom” održati 25. kolovoza s početkom u 20 sati u atriju dvorca Batthyany. U slučaju lošeg vremena koncert će biti u dvorani Centra, a ulaz je slobodan.

Gudački kvartet “Cadenza Zagreb” donosi izbor skladbi velike umjetničke vrijednosti, prihvatljiv široj publici i glazbenim znalcima. Uz glazbeni dio, publici će o svakom skladatelju i djelu biti pružena i narativna informacija od strane glazbenika kvarteta. U program je uvrštena skladba hrvatskog skladatelja rođenog u Čakovcu, Miroslava Magdalenića, čime će kvartet doprinjeti propagiranju i predstavljanju glazbe i melosa bliskog ludbreškom kraju. Također, publika će imati prilike čuti i skladbe Felixa Blumenfelda, Carlosa Gardela, Vardapeta Komitasa te Heitor Villa-Lobosa.

Gudački  kvartet "Cadenza Zagreb" osnovao je Krešimir Marmilić 1995. godine. Nastupajući na mnogobrojnim koncertnim pozornicama i ljetnim festivalima u Hrvatskoj, «Cadenza» se potvrdila kao kvartet s interesantnim i kvalitetnim programima iznimne prilagodbe. Kvartet surađuje s mnogim istaknutim glazbenicima i ansamblima, a na svojim koncertima daje priliku predstavljanja i mladim glazbenicima i pjevačkim zborovima. Nakon godina nastupanja na najcjenjenijim pozornicama u zemlji, kvartet bilježi i veliki inozemni uspjeh, na gostovanju u Belgiji, u Briselu 2012, ali i na gostovanju u Bergamu, u Italiji,  2013, u čuvenoj dvorani „Alfredo Piatti“. Gostovanjem na Kosovu 2014. te 2015. u Albaniju, Cadenza nastavlja niz koncerata pod naslovom «Glazbene iskrice», na kojima predstavlja djela hrvatskih i svjetskih skladatelja. Repertoar Cadenze obuhvaća djela predklasike do suvremene glazbe.  Kvartet kroz svoje programe revitalizira zaboravljene skladbe i praizvodi djela suvremenih hrvatskih skladatelja. Kod najmlađe publike, vrlo su popularni edukacijski koncerti kvarteta pod nazivom „Glazbom kroz Europu“, „Klasika za mlade“ i „Glazbena iskrica“. Od 2007. do 2014. godine, „Cadenza“ je vrlo uspješno održavala cikluse koncerata  u Maloj dvorani V. Lisinskog u Zagrebu.  Danas, kvartet Cadenza je sve više orijentiran za gostovanja van Zagreba a broj održanih koncerata u sezoni potvrđuje njegovu vrijednost.