Ljetna avantura izviđača: devet dana proveli u kampu na šumskom logorovanju

Odred izviđača Sirius/vv | 31.7.2023. u 09:48h | Objavljeno u Društvo

Početkom rujna kreću upisi u izviđačke grupe

Nakon završetka nastave članovi Odreda izviđača "Sirius", udruge koja radi na području Varaždina, Čakovca i Kotoribe, nisu mirovali već su krenuli u novu ljetnu avanturu - organiziranje devetodnevnog šumskog izviđačkog logorovanja.

Logorovanje se održalo od 8. do 16. srpnja na livadama i šumama u podnožju Petrovog Vrha, u dijelu općine Sirač, selo Bijela, osam kilometara od Daruvara. Ove godine je četvrti puta organizirano logorovanje na ovim terenima.

DJI_0068.jpg

DJI_0068.jpg

Dva tjedna prije same višednevne aktivnosti prethodile su vrlo zahtjevne organizacijske i logističke pripreme kako bi samo logorovanje što bolje prošlo. U potpunosti je obnovljena šumska kuhinja, jarbol, umivalište te toaleti. Izviđački kamp je bio smješten s obje strane potoka Stančevac, čije su obale već prošlih godina izviđači spojili drvenim mostom koji je također obnovljen.

Sudjelovalo pedeset članova Odreda izviđača "Sirius", pretežno djeca osnovnoškolskog uzrastra iz Varaždina, Čakovca i Kotoribe te srednjoškolci kao volonteri i voditelji. Tijekom boravka svi sudionici su preuzimali zaduženja, kao što su noćno dežuranje ili pomaganje u kuhinji te su time stjecali nova znanja i vještine te nezaboravna iskustva.

U sklopu šumskog logorovanja organizirana su i dva kraća jednodnevna izleta - uspon na Petrov Vrh, a drugi u Lipik na lipičke bazene.

IMG_8307.jpg

IMG_8232.jpg

Izviđači su imali prilike polagati razne vještine i vještarstva kao npr. izviđački kurir, domaćin, plivač, higijeničar-bolničar, pionir, konačar i dr. Svladavani su osnovni izviđački sadržaji kao što su izrađivanje raznih logorskih objekata i lukova od drva i špage, osnove topografije, kuhanje u prirodi, pročišćavanje vode, sortiranje otpada, osnove prve pomoći. Organizirane su izviđačke igre i natjecanja, a u večernjem dijelu programa uz logorsku vatru pjevanje, kviz znanja, razni skečevi, osnove astronomije... U večernjem dijelu programa organizirana je i filmska večer sa filmovima koje su izviđači radili proteklih godina na višednevnim aktivnostima, karaoke večer te Supertalent show.

IMG_8373.jpg

- Odred izviđača "Sirius" se zahvaljuje Varaždinskoj i Međimurskoj županiji, gradovima Varaždinu i Čakovcu, općini Kotoriba, općini Sirač i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji na uređenju šumskog pristupnog puta, lokalnim logističarima iz sela Bijela, Crvenom križu Grada Čakovca te donatoru ELKOM Nord GmbH na pomoći u realizaciji ovogodišnjeg izviđačkog logorovanja - poručuju iz Odreda.

Početkom rujna započet će nova školska godina, a time i mogućnost upisa u jednu od izviđačkih udruga. Više o izviđačima možete doznati na stranicama krovnog Saveza izviđača Hrvatske www.scouts.hr ili na web i stranici na Facebooku.