KREATIVNO LJETO U Starom gradu i ove godine "Ljetna muzezancija", prijavite se! Foto: VV arhiva / ilustracija

KREATIVNO LJETO U Starom gradu i ove godine "Ljetna muzezancija", prijavite se!

Varaždinske vijesti | 8.7.2023. u 11:33h | Objavljeno u Društvo

Program Gradskog muzeja Varaždin pod nazivom Ljetna muzezancija u Starome gradu održava se od 17. do 21. srpnja

"Ljetna muzezancija" u Starome gradu program je ljetnih aktivnosti za djecu osmišljen s ciljem upoznavanja najmlađih posjetitelja s kulturnom baštinom koja se čuva u utvrdi Stari grad kroz niz edukacijskih, likovnih i zabavnih aktivnosti primjerenih uzrastu sudionika.

Program je namijenjen djeci u dobi od 7 do 10 godina, a provodi se četvrtu godinu zaredom u atriju utvrde Stari grad ili ispred utvrde, ovisno o vrsti aktivnosti.

Ljetne edukacijsko-zabavne aktivnosti održavaju se od 17. do 21. srpnja, svaki dan od 10.00 do 11.30 sati, pa će djeca imati prilike sudjelovati u muzejskim sadržajima sličnima onima koje Gradski muzej Varaždin za njih priprema u okviru edukacijskog programa "MIŠ – Muzej i škola tijekom školske godine".

- Ovogodišnje aktivnosti usmjerene su na razvoj motoričkih vještina polaznika korištenjem i oblikovanjem prirodnih materijala: gline, drva, papira i zemlje/ljekovitog bilja. Uz to, sve planirane aktivnosti su edukacijskog tipa i tematski vezane uz povijest utvrde Stari grad i grada Varaždina. Ove godine prvi put program Ljetne muzezancije završit ćemo potragom za blagom oko Staroga grada, pravom poslasticom za znatiželjne istraživače! - istaknuli su iz Gradskog muzeja Varaždin.

Voditeljica programa Ljetna muzezancija u Starome gradu je Jelena Petković, kustosica pedagoginja u GMV-u. Za sudjelovanje u radionicama/igraonicama potrebna je najava voditeljici na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili tel. 095 567 3581.

Budući da se cjelokupni program održava na otvorenome prostoru u dvorištu i ispred Staroga grada, u slučaju otkazivanja pojedine aktivnosti zbog lošeg vremena, Muzej će o tome objaviti informaciju na svojoj Facebook stranici.

PLANIRANE AKTIVNOSTI (u svakoj radionici može biti najviše 15-ero djece):

PONEDJELJAK, 17. 7. 2023., atrij Staroga grada, 10 – 11.30 sati
PLEMENITA GLINA
Cilj radionice je upoznati polaznike s heraldikom, pomoćnom povijesnom znanošću koja se bavi proučavanjem i stvaranjem grbova, te im kroz izložene grbove u Starom gradu ujedno približiti povijest utvrde, vlasnika i plemićkih obitelji.
Aktivnost: izrada grba od gline.

UTORAK, 18. 7. 2023., atrij Staroga grada, 10 – 11.30 sati
ZAGONETNO DRVO, voditelj Matija Bobek
Cilj radionice je naučiti glavna svojstva materijala i steći iskustvo u oblikovanju drva pomoću primjerenog alata.
Aktivnost: izrada igračaka od drva.

SRIJEDA, 19. 7. 2023., ispred Staroga grada, 10 – 11.30 sati
LJEKOVITO BILJE
Cilj radionice je upoznati polaznike s ljekovitim svojstvima pojedinih biljaka koje su se kroz povijest, ali i danas, sadile i koristile za sprječavanje različitih tegoba.
Aktivnost: sađenje ljekovitog bilja koje će trajno krasiti atrij Staroga grada.

ČETVRTAK, 20. 7. 2023., ispred Staroga grada, 10 – 11.30 sati
ZNAČAJAN PAPIR
Cilj radionice je objasniti značaj izloženih dokumenata vezanih uz povijest Staroga grada i povijesnih dokumenata općenito.
Aktivnost: Izrada zajedničkog rada od papira koji će biti izložen u atriju Staroga grada.

PETAK, 21. 7. 2023., atrij Staroga grada, 10 – 11.30 sati
POTRAGA ZA BLAGOM oko Staroga grada
Cilj radionice je približiti povijesne crtice kroz zabavnu igru potrage za blagom oko Staroga grada pomoću tragova usvojenih tijekom prijašnjih radionica.
Aktivnost: potraga za blagom pomoću zadanih tragova po šetalištu koje okružuje Stari grad.

muzezancija.jpg