Lepoglavske SDP-ovke inicirale priključivanje Grada Lepoglave europskoj inicijativi

Varaždinske vijesti | 5.12.2023. u 12:16h | Objavljeno u Društvo

Na posljednjoj je sjednici Gradskog vijeća grada Lepoglave koja se održala 30. studenog, vijećnica SDP-a Štefica Erdec predložila da se Grad Lepoglava uključi u inicijativu „Sigurno mjesto za žene“ donošenjem Rezolucije o proglašenju Lepoglave kao sigurnog mjesta za žene, kaže se u priopćenju lepoglavske Gradske organizacije SDP-a, kojeg prenosimo u cijelosti.

Prihvaćanjem Rezolucije Grad Lepoglava bi se obvezao učiniti čim više protiv nasilja nad ženama, diskriminacije i seksizma.

- Nedavno smo, 25. studenoga obilježili Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. U Hrvatskoj je u posljednjih 20 godina ubijeno 400 žena, samo lani život je izgubilo njih 13 od kojih je 12 ubio blizak muškarac – partner, supružnik ili bivši partner. Prema podacima MUP-a lani je prijavljeno više od 11.500 slučajeva nasilja nad ženama u obitelji ili u bliskom krugu. Zbog svega toga Hrvatska je svrstana na žalosno i sramotno treće mjesto u EU po broju ubijenih žena samo zato što su žene. Mislim da je više nego jasno kako su koraci u smjeru zaštite žena neophodni – istaknula je na sjednici Gradskog vijeća Erdec.

Predložila je vijećnica Erdec da se Grad Lepoglava zbog svega navedenog uključi u inicijativu “Sigurno mjesto za žene”.

Riječ je o Inicijativi koja okuplja hrvatske gradove i županije koji su prihvatili Rezoluciju europskih socijalista u europskom Odboru regija kojom se lokalne vlasti pozivaju da svoje gradove i regije proglase sigurnim prostorom za žene.

- Nadam se da će na idućoj sjednici Gradskog vijeća biti i prihvaćanje Rezolucije o proglašenju Lepoglave kao sigurnog mjesta za žene čime bismo i kao društvo, ali i kao jedinica lokalne samouprave prihvatili obavezu da reagiramo i pružamo pomoć žrtvama fizičkog nasilja, da provodimo politiku nulte tolerancije na nasilje na društvenim mrežama i, među ostalim, izričito kažnjavamo svaki oblik rodno uvjetovanog nasilja – zaključila je vijećnica Erdec.

Više o inicijativi možete pročitati na poveznici: https://pes.cor.europa.eu/campaign/safeplace4women, kaže se u priopćenju lepoglavske Gradske organizacije SDP-a.