LEDENI SVECI Pučka meteorologija podsjeća da su mraz i snijeg mogući i u svibnju Foto: Pexels/ilustracija

LEDENI SVECI Pučka meteorologija podsjeća da su mraz i snijeg mogući i u svibnju

Varaždinske vijesti | 24.4.2024. u 19:33h | Objavljeno u Društvo

Nakon natprosječno tople prve polovice travnja, hladno vrijeme proteklih dana podsjetilo nas je da se zima ponekad ne "predaje" ni duboko u proljeće.

Pokazao je to i mraz koji je prošlog vikenda nanio velike štete u vinogradima i voćnjacima na cestičkom području.

>> FOTO: Mraz učinio velike štete u voćnjacima i vinogradima u Općini Cestica

Iako su zime posljednjih godina vrlo blage, a ljetne temperature stižu sve ranije, hladnoća, mraz pa čak i snijeg u našim su krajevima mogući i u svibnju. To je zabilježeno i u pučkoj meteorologiji.

- Našim su precima blage zime, bez snijega i jake hladnoće, bile predznak lošeg vremena i hladnoće u proljetnim mjesecima. Tome u prilog najbolje govori narodna izreka: "Nikad se ne veseli kada te o Božiću grije sunce, jer to ćeš platiti u svibnju mrazom i snijegom!" - pojašnjava Tibor Martan, dipl. etnolog.

Kako je napomenuo, prema pučkoj meteorologiji hladnoća se u svibnju javlja oko blagdana sv. Filipa (3. svibnja), a mogla bi potrajati sve do blagdana sv. Sofije (15. svibnja). Takvoj prognozi u prilog ide i narodna izreka: "Filip popija, Šofija napija!".

- Između ova dva blagdana nailazimo i na blagdane sv. Pankracija (12. svibnja), sv. Servacija (13. svibnja) i sv. Bonifacija (14. svibnja). Ove svece narod je prozvao "ledenim svecima" ili "mržljakima" budući da se oko njihova blagdana može pojaviti jaki mraz. Zanimljivo je spomenuti kako se u tjednu koji prethodi blagdanu sv. Florijana (4. svibnja), "furjanskom tjednu", izbjegavalo saditi grah zbog vjerovanja da će grah uništiti mraz odnosno da će ga "Furjan pofuriti" - podsjetio je Martan na predviđanja pučke meteorologije.