Laureati 52. Varaždinskih baroknih večeri: ansambl Responsorium, Anđelko Igrec i Camerata Kilkenny Foto: VBV

Laureati 52. Varaždinskih baroknih večeri: ansambl Responsorium, Anđelko Igrec i Camerata Kilkenny

Varaždinske vijesti | 6.10.2022. u 10:37h | Objavljeno u Društvo

Nakon 12 baroknih dana ispunjenih s 30-ak koncerata, Festivalski žiri 52. Varaždinskih baroknih večeri na prigodnoj svečanosti u Gradskoj vijećnici objavio je dobitnike ovogodišnjih nagrada Jurica Murai i Ivan Lukačić.

Nagrada Ivan Lukačić za muzikološki rad i izvodilački domet ansambla dodijeljena je Ansamblu Responsorium, dok nagradu Jurica Murai dijele Anđelko Igrec za izvedbu Bachove "Muke po Mateju" i irski ansambl Camerata Kilkenny.

- Ova je godina posebna po tome što smo imali stvarno jedan impozantan festival i Irsku kao zemlju partner, koja nam je prijateljski sklona. Šest godina pripremali smo to partnerstvo i uspjeh je stvarno fantastičan. Nikada u povijesti nismo imali toliko koncerata koji su bili praćeni ovacijama. Velika je bila posjećenost publike koncerata. Ono što je obilježilo i ove godine koncerte je visoka izvodilačka kvaliteta glazbe domaćih i stranih izvođača. Izveden je kao nikada do sada na festivalu velik broj djela hrvatske barokne glazbene ostavštine, a svaki od inozemnih ansambla koji je nastupao izvodio je djela iz hrvatske baštine baroka - rekao je ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić, najavivši kako će iduće godine zemlja partner biti Švicarska.

- Bilo je puno koncerata, različitih razina izvedbenih i moram reći da zapravo nije bilo teško izabrati najbolje, jer su oni izronili, izašli sa svojom kvalitetom. Nagrade Varaždinskih baroknih večeri nisu financijske već su nagrade priznanja, poštovanja, moralne podrške i svega onoga što glazbenicima može značiti kao biografski podatak. Jer kada u određenom trenutku, nakon par godina netko kaže dobio sam nagradu Murai ili Lukačić Varaždinskih baroknih večeri to je jedna važna potvrda kvalitete i umjetničke razine - istaknula je dr. sc. Zdenka Weber, predsjednica festivalskog žirija kojeg su činili i dr. sc. Tamara Jurkić Sviben, dr. sc. Davor Brđanović, mr. sc. Davor Matačić, te profesori Nataša Maričić i Predrag Šantek.

Ansamblu Responsorium nagrada je pripala za koncert Hrvatske glazbene baštine 27. rujna u crkvi Svetog Florijana.

- Jako smo ponosni na ovu nagradu, jer kod nas izvođača rane glazbe nema većeg priznanja nego dobiti nagradu na Baroknim večerima. Mi imamo tu sreću da smo dvostruki laureati što je potvrda našeg rada na očuvanju baštine i visoke razine interpretacije - rekao je Darko Solter iz ansambla Responsorium.

Publika na koncertu održanom uz 25. godišnjicu osnivanja Varaždinske barokne večeri 28. rujna nagradila je dugotrajnim pljeskom članove zbora Chorus Angelicus, Dječji zbor Glazbene škole, ansambl Capella Savaria i soliste, a žiri je odlučio kako dirigent izvedbe "Muke po Mateju“ Anđelko Igrec zaslužuje nagradu Jurica Murai.

- Možemo biti ponosni da imamo ovaj zbor, a sretna je okolnost bila da smo imali odlične soliste i glazbene prijatelje iz Mađarske i da se sve to stopi. Ovo je uistinu kruna rada - naglasio je maestro Igrec, dok će nagrada irskom ansamblu Camerata Kilkenny biti dodijeljena naknadno.

Laureatima na nagradama, a organizatorima Varaždinskih baroknih večeri na iznimnom trudu čestitao je i gradonačelnik Neven Bosilj.

Predstavljen je, uz podjelu festivalskih nagrada, i nosač zvuka "Misa u h-molu" J. S. Bacha u spomen na maestra Vladimira Kranjčevića izdan u nakladi Koncertnog ureda Varaždin i Udruge Aulos.

Već tradicionalno, Varaždinske barokne večeri završile su koncertom darovitih učenika Glazbene škole u Varaždinu s Varaždinskim komornim u varaždinskoj Katedrali u kojoj će u nedjelju u 18 sati biti održana zahvalnica za 52. Varaždinske barokne večeri.