Laibach, nakon polemika i kontroverzi, ne ide u Kijev, ali stiže u Zagreb

| 27.2.2023. u 14:50h | Objavljeno u Društvo

Ništa od koncerta Laibacha u ukrajinskoj prijestolnici Kijevu, koji je bio najavljen za 31. ožujka. Nastup slovenske skupine otkazao je organizator, navodi Laibach Informbiro, nakon što je njegova najava izazvala „previše polemika i kontroverznih reakcija“.

Polemike je, naime, prvenstveno izazvalo stajalište skupine o uzrocima rata u Ukrajini, odnosno ocjena da je on geopolitički sukob između Rusije i SAD-a na ukrajinskom teritoriju, točnije „cinični proxy rat za geostrateške interese supersila i financijskog kapitala (vojne industrije, itd.)", kako je poručio Laibach za The Guardian povodom najave koncerta. Upravo je potonje mnoge Ukrajince podsjetilo na rusku državnu propagandu, koja "vojnu specijalnu operaciju" prikazuje kao sukob s NATO-om, a Ukrajinu prikazuje kao marionetu zapada. Radi toga skupina je izdala proglas „dragim Ukrajincima, ljudima neporaženog Kijeva i ljubiteljima glazbe“, u kojem naglašava da ne dolaze u Ukrajinu da bude „prva, druga ili treća grupa“, koja će nastupiti u njihovom glavnom gradu tijekom rata,“ kako su neki mediji izvijestili, već kao jasan izraz podrške“.

-Neke od naših izjava, koje možda nisu bile u skladu s vašim razmišljanjem, nikada nisu bile namijenjene da vas na bilo koji način uvrijede ili umanjuju važnost vaše pravedne borbe. Od prvih dana ruske agresije na Ukrajinu zauzeli smo nedvosmislen stav i ponovili da u modernom društvu nema mjesta za rat. Geopolitička pitanja ne mogu se riješiti oružanim napadom i političkim poticanjem. Također smo odmah otkazali sve planirane nastupe u Rusiji i u svim intervjuima osudili agresiju Rusije u ovom ratu. No, da se ne varamo - volimo rusku književnost, glazbu i umjetnost. Volimo Dostojevskog, Bulgakova, Čajkovskog, Škrijabina, Majakovskog, Tatlina, Rodčenka i El Lissitzkyja - da navedemo samo nekoliko - i uvijek ćemo. Ali u ovom besmislenom ratu između Rusije i Ukrajine, mi smo svim srcem na strani Ukrajine i njezinog naroda, koji se, kao u staroj biblijskoj priči o Davidu i Golijatu, dostojanstveno bore protiv jačeg neprijatelja. Tugujemo s vama za nevinim žrtvama. Radujemo se s vama u vašim pobjedama. Ukrajini iskreno želimo mir i pobjedu u ovom ratu.

Svima onima koji sumnjaju u naše stavove, hajde da zato još jednom jasno stavimo do znanja da je Rusija glavni agresor u ovom sukobu destruktivnih političkih i geostrateških interesa. Ruska vojska je ilegalno ušla u tuđu teritoriju s oružjem i započela ovaj strašan rat. Ukrajina stoga ima svako pravo braniti se i mora se braniti svim sredstvima. Bezuvjetno vas podržavamo u ovome, zato dolazimo u Kijev i ovom prilikom pozivamo svjetske sile da što prije sjednu za zeleni stol i okončaju ovaj nepodnošljivi pokolj i sve druge ratove i vojne sukobe širom svijeta. Slava Ukrajini!, poručili su iz Laibacha.

Unatoč ovoj potpori, dosta se građana Kijeva usprotivilo dolasku Laibacha koji, kako javlja STA, nije pristao da se nedvojbeno izjasni kako su svi Rusi loši i da je sva ruska umjetnost bezvrijedna.

-Da bismo spriječili nepotrebno dijeljenje Ukrajinaca na različite tabore i otklonili uzrok razdora, odlučili smo otkazati koncert Laibacha u Bel Etageu, poručio je organizator, dodajući da za koncert sada nije pravi trenutak, tako da će prvi slijedeći koncert slovenske skupine biti u Zagrebu 14. travnja.