Kreativni program za srednjoškolce: Učenici Elektrostrojarske škole na radionicama u RezervArtu

Julijana Marčec | 22.10.2022. u 10:02h | Objavljeno u Društvo

U RezervArtu je u utorak, 19. listopada, održana prva radionica koju su umjetnici pripremili za učenike Elektrostrojarske škole koji se školuju za web i grafičke dizajnere.

U toj je radionici sudjelovalo tridesetak učenika trećih i četvrtih razreda, a u posjet RezervArtu stigli su pod vodstvom svoje profesorice Simone Patafta, koja je i idejna začetnica ovog programa.

rezervart_radionica_19102022_3.jpg

Stanari RezervArta navikli su na rad sa srednjoškolcima, jer ih već redovno posjećuju srednjoškolci iz Koprivnice i Zagreba, no želja im je bila osmisliti i provoditi poseban program za kreativne učenike iz varaždinskih srednjih škola.

- Želja nam je u dogovoru s profesorima i ravnateljima osmisliti i provoditi program koji će pomoći učenicima da razviju svoju kreativnost, otkriju svoju umjetničku stranu i ostvare zamišljenu ideju u određenom materijalu. Nudimo im različite materijale - glinu, keramiku, željezo i drvo iz kojih oni nakon uvodnih predavanja izrade neke predmete, a sve kako bi proširili svoja znanja i vještine koja stječu na redovnoj nastavi - rekla je voditeljica projekta Paula Banić V., dodavši kako se nadaju da će već sljedeće godine imati kompletan program koji će uspješno nadopunjavati nastavu, a koji će kao izvannastavni i izvanučionički program financijski podržati Grad i Županija.

Uz to, stanari RezervArta planiraju poseban program ponuditi i za osnovnoškolce, a nadaju se i da će uspješno nastaviti program koji su započeli u varaždinskim dječjim vrtićima.

rezervart_radionica_19102022_2.jpg

Da se srednjoškolcima sviđa ova terenska nastava potvrđuje dobar odaziv, ali i činjenica da su lako i brzo odabrali koje će materijale isprobati.

- Zajedno slušaju uvodno predavanje, na kojem im nastojim objasniti što je umjetnost, ali i kako ocijeniti svoju vrijednost, kako odabrati smjer kojim će ići te da je jako važno dobro odabrati tržište za svoje proizvode. Web dizajnerima sam nastojao objasniti da oni ne nude samo proizvod nego i svoje iskustvo, te kako funkcionira tržište umjetnina - rekao je Nikola Vudrag.

Ovaj je akademski kipar istaknuo da nakon predavanja rado odgovara na pitanja učenika, a posebno mu je drago kada na radionici željeza u završnom radu vidi da su učenici shvatili što će dobiti od hrpice neprepoznatljivih metalnih elemenata.

rezervart_radionica_19102022_4.jpg

Srednjoškolci su u RezervArtu uživali i u radionicama kod Tajane Berge i Lovre Vujnovca, u kojima su naučili kombinirati razne vrste gline, raditi na lončarskom kolu i izraditi zdjelicu, ali i kako od drvenih ostataka napraviti novi predmet poput posude za biljku ili svijećnjaka.

rezervart_radionica_19102022_1.jpg