Korak bliže proglašenju Ivančice prvim Parkom prirode na sjeveru Foto: Ilustracija/HDZ

Korak bliže proglašenju Ivančice prvim Parkom prirode na sjeveru

VV | 24.2.2021. u 13:34h | Objavljeno u Društvo

Predsjednik varaždinskog HDZ-a Grada Varaždina i saborski zastupnik Damir Habijan danas je u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja ministru Tomislavu Ćoriću službeno predao inicijativu s potpisima potpore za pokretanje postupka proglašenja Parka prirode Ivančica, Strahinjčica i Maceljsko gorje. Predaji potpisa prisustvovali su i saborski zastupnik Anđelko Stričak te državni tajnik Mario Šiljeg.

- Sretan sam što je i formalno pokrenuta inicijativa kao što sam obećao i očekujem da sjeverozapadni dio Hrvatske napokon dobije svoj prvi park prirode. To će uvelike doprinijeti većoj zaštiti prirode Ivančice, Strahinjčice, Ravne gore i Maceljskog gorja. Važno je građanima objasniti da proglašenje parka prirode neće imati negativne posljedice na lokalno stanovništvo jer se u parku prirode i dalje mogu obavljati postojeće gospodarske djelatnosti koje su u skladu sa zaštitom - rekao je Habijan te istaknuo kako će proglašenje imati pozitivan učinak na lokalno stanovništvo u smislu korištenja turističkih potencijala i plasmana autohtonih lokalnih proizvoda, a moći će se aplicirati i za dobivanje sredstava EU fondova za potrebe razvoja samog parka. Zahvalio je na angažmanu državnom tajniku Šiljegu kao i svim potpisnicima inicijative.

Inicijativu su svojim potpisima podržali zastupnici Anđelko Stričak, Željko Pavić, Natalija Martinčević, Predrag Štromar, Barbara Antolić Vupora i Siniša Hajdaš Dončić, gradonačelnica Grada Zlatara Jasenka Auguštan-Pentek i gradonačelnik Grada Ivanca Milorad Batinić te župan Varaždinske županije Radimir Čačić i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

- O tome koliko je dobra ova inicijativa kolege Habijana najbolje govori činjenica da su je svojim potpisom podržali brojni saborski zastupnici, gradonačelnici i župani. Briga o zaštiti okoliša ovih područja koje se inicijativom želi zaštiti, kao i ostalih dijelova prirode koji su kategorizirani nižom razinom zaštite, i dalje će nam biti prioritet - rekao je Stričak.

Proglašenjem parka prirode za područje Ivančice, Strahinjčice, Ravne gore i Maceljskog gorja doprinijelo bi ne samo očuvanju bioraznolikosti navedenog prostora, nego bi dodatno osiguralo opstojnost jedinstvenih krajobraznih elemenata i kulturne baštine navedenog prostora koji je od izuzetnog turističkog i edukativnog potencijala. To bi u konačnici rezultiralo mogućnošću za poboljšanje životnog standarda lokalnog stanovništva kroz razvoj ekološke poljoprivrede, brendiranje lokalnih proizvoda, pružanje usluga turizma i lakše apsorpcije EU fondova.

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci