Korak bliže proglašenju Ivančice prvim Parkom prirode na sjeveru Foto: Ilustracija/HDZ

Korak bliže proglašenju Ivančice prvim Parkom prirode na sjeveru

VV | 24.2.2021. u 13:34h | Objavljeno u Društvo

Predsjednik varaždinskog HDZ-a Grada Varaždina i saborski zastupnik Damir Habijan danas je u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja ministru Tomislavu Ćoriću službeno predao inicijativu s potpisima potpore za pokretanje postupka proglašenja Parka prirode Ivančica, Strahinjčica i Maceljsko gorje. Predaji potpisa prisustvovali su i saborski zastupnik Anđelko Stričak te državni tajnik Mario Šiljeg.

- Sretan sam što je i formalno pokrenuta inicijativa kao što sam obećao i očekujem da sjeverozapadni dio Hrvatske napokon dobije svoj prvi park prirode. To će uvelike doprinijeti većoj zaštiti prirode Ivančice, Strahinjčice, Ravne gore i Maceljskog gorja. Važno je građanima objasniti da proglašenje parka prirode neće imati negativne posljedice na lokalno stanovništvo jer se u parku prirode i dalje mogu obavljati postojeće gospodarske djelatnosti koje su u skladu sa zaštitom - rekao je Habijan te istaknuo kako će proglašenje imati pozitivan učinak na lokalno stanovništvo u smislu korištenja turističkih potencijala i plasmana autohtonih lokalnih proizvoda, a moći će se aplicirati i za dobivanje sredstava EU fondova za potrebe razvoja samog parka. Zahvalio je na angažmanu državnom tajniku Šiljegu kao i svim potpisnicima inicijative.

Inicijativu su svojim potpisima podržali zastupnici Anđelko Stričak, Željko Pavić, Natalija Martinčević, Predrag Štromar, Barbara Antolić Vupora i Siniša Hajdaš Dončić, gradonačelnica Grada Zlatara Jasenka Auguštan-Pentek i gradonačelnik Grada Ivanca Milorad Batinić te župan Varaždinske županije Radimir Čačić i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

- O tome koliko je dobra ova inicijativa kolege Habijana najbolje govori činjenica da su je svojim potpisom podržali brojni saborski zastupnici, gradonačelnici i župani. Briga o zaštiti okoliša ovih područja koje se inicijativom želi zaštiti, kao i ostalih dijelova prirode koji su kategorizirani nižom razinom zaštite, i dalje će nam biti prioritet - rekao je Stričak.

Proglašenjem parka prirode za područje Ivančice, Strahinjčice, Ravne gore i Maceljskog gorja doprinijelo bi ne samo očuvanju bioraznolikosti navedenog prostora, nego bi dodatno osiguralo opstojnost jedinstvenih krajobraznih elemenata i kulturne baštine navedenog prostora koji je od izuzetnog turističkog i edukativnog potencijala. To bi u konačnici rezultiralo mogućnošću za poboljšanje životnog standarda lokalnog stanovništva kroz razvoj ekološke poljoprivrede, brendiranje lokalnih proizvoda, pružanje usluga turizma i lakše apsorpcije EU fondova.

Označeno u