Koncert u povodu 30. obljetnice Varaždinskog komornog orkestra i Dana grada Varaždina

vv | 6.12.2023. u 19:00h | Objavljeno u Društvo

Koncert  u povodu 30. obljetnice Varaždinskog komornog orkestra i Dana grada Varaždina
2. koncert
30. sezona - 2023/2024.
VARAŽDINSKI KOMORNI ORKESTAR 

 

Nedjelja, 10. prosinca 2023. u 19.30 sati
Velika koncertna dvorana HNK u Varaždinu
 
Valentin Egel, dirigent
Bruno Philipp, klarinet

 
Pavle Dešpalj
Čežnja
 
Wolfgang Amadeus Mozart
Koncert za klarinet i orkestar u A-duru, KV 622
Allegro
Adagio
Rondo. Allegro
    
 -------------   *   ------------
 
Wolfgang Amadeus Mozart
Simfonija br. 40 u g-molu, KV 550
Molto allegro
Andante
Menuetto. Allegretto
Finale. Allegro assai
 
Valentin Egel (1994) je od 2020. šef-dirigent Riječkog simfonijskog orkestra i glazbeni ravnatelj Opere HNK Ivan pl. Zajc u Rijeci. Laureat je niza natjecanja kao što su Međunarodno natjecanje mladih dirigenata Lovro von Matačić u Zagrebu 2019. godine, njemačko natjecanju muzičkih akademija Campus Dirigieren te dirigentsko natjecanje Radijskog simfonijskog orkestra Leipzig. Uvršten je na popis Maestros von Morgen  (Dirigenti sutrašnjice) Njemačkog foruma dirigenata koji ga je promovirao te nominirao za njemačku Dirigentsku nagradu.. U vrijeme studija na Sveučilištu Franz Liszt u Weimaru bio je šef dirigent niza studentskih orkestara te je u nekoliko navrata dobitnik stipendije Charlotte Krupp i Richard Wagner.

Bruno Philipp diplomirao je klarinet na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Usavršavao se na Konzervatoriju u Parizu  te na brojnim seminarima kod uglednih svjetskih klarinetista.. Dugogodišnji je pedagog u statusu profesora savjetnika na Glazbenoj školi Blagoje Bersa u Zagrebu. Od 2023. je zaposlen kao prvi klarinetist u Orkestru Opere HNK u Zagrebu.
U orkestru na 30. obljetnicu sviraju i bivši dugogodišnji članovi i šefovi, među ostalima i Jože Haluza, Milan Čunko, Davor Gluhak, Marko Jerbić, Darij Milković, Saša Špoljar i Taras Petcheny. Koncert je iz pretplatničkog ciklusa, ali ulaznice se mogu nabaviti na blagajni HNK u Varaždinu, učenici i studenti besplatno.