KINO ZA SVE Senzorne projekcije za djecu s teškoćama u razvoju u kinu Gaj

Varaždinske vijesti | 13.11.2018. u 16:06h | Objavljeno u Društvo

Pod sloganom "Kino za sve i dostupno svima", u varaždinskom kinu Gaj, 15. studenoga u 10 sati i 20. prosinca u 10 sati, prikazivat će se senzorne projekcije za djecu s teškoćama u razvoju i to animirani "Snoopy i Charlie Brown: Peanuts film".

Film za senzornu projekciju pomno je biran kako bi ga mogla pratiti djeca sa senzornim poteškoćama, što znači da će svjetla biti prigušena, a ne ugašena, da će zvuk biti tiši u odnosu na onaj na koji smo navikli u kinima, a djeca mogu šetati, kretati se, donijeti svoju omiljenu igračku ili dekicu, grickalice i sok, doći u pratnji roditelja, nastavnika, prijatelja, baka, djedova.

Inkluzivne projekcije namijenjene su djeci s teškoćama u razvoju, posebno onima s poteškoćama senzorne integracije. Djeca sa senzornim poteškoćama mogu imati teškoće uzrokovane preosjetljivošću na jake boje, svijetlo, bljeskanje, uzorke i kontraste, nagle glasne zvukove, mnogo vizualnih i auditivnih podražaja istovremeno. Sukladno tome, animirani filmovi koji su odabrani da sudjeluju u ovom projektu, senzorno su prihvatljivi u auditivnom i vizualnom smislu djeci sa senzornim poteškoćama. Također je izuzetno važna radnja i pouka koju nosi film, da bude poticajna u osvješćivanju temeljnih ljudskih vrijednosti. U prijevodu – nije svaki film pogodan za senzornu projekciju.

Koncept senzornih projekcija pokrenule su još 2016. godine Sandra Malenica, zamjenica gradonačelnika Grada Varaždina i prof. kroatistike i komparativne književnosti, i Eva Brlek, stručnjakinja u području edukacijske rehabilitacije i psihoterapije. Projekt senzornih projekcija prepoznali su Hrvatski audiovizualni centar i Hrvatski filmski savez u čijem su kinu Tuškanac projekcije prvi puta i održane, te se održavaju i ovaj mjesec.

eva_brlek_i_sandra_malenica.jpg

Ideja je da se barem jednom mjesečno diljem Hrvatske prikazuje animirani film prilagođen djeci sa senzornim poteškoćama s ciljem što uspješnije integracije i inkluzije djece s teškoćama u razvoju u lokalnu zajednicu i nastojanjima da sva djeca imaju jednake prilike u svemu pa tako i u odlascima u kino i uživanju u filmovima.

Senzorne projekcije prenose izuzetno važnu društvenu poruku, koja se ne odnosi samo na gledanje filma u kinu, već i na stvaranje zajedništva među djecom, poticanje tolerancije i prihvaćanja različitosti te širenje pozitivnih društvenih vrijednosti. Na senzornim projekcijama djeca su na prvom mjestu i njihove potrebe moraju biti zadovoljene. Ruše se sve predrasude i stereotipi, različitost se percipira kao bogatstvo, a uči se na spontani način kroz zajedništvo, od najranije dobi. Upravo djeca koja su od najranije dobi uključena u takve aktivnosti u lokalnoj zajednici, kasnije postaju pojedinci koji su tolerantniji te socijalno i emocionalno zrelije ličnosti.

peanuts.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci