KINO IVANEC Premijera filma "Oslobađanje vojnog objekta na Ivanščici - Svjedoci vremena"

VV | 11.9.2022. u 16:30h | Objavljeno u Društvo

UDVDR Ogranak Ivanec u suradnji s HVIDR-om Ivanec i Kinom Ivanec organizira premijerno prikazivanje filma "Oslobađanje vojnog objekta na Ivanščici - Svjedoci vremena".

Premijera filma bit će 14. rujna 2022. (srijeda) u 19 sati u KINU IVANEC. Ulaz je besplatan.
U filmu govore svjedoci vremena, neki od ključnih ljudi, među njima i članovi UDVDR Ogranka Ivanec, o akciji oslobađanja objekta za praćenje tadašnje JNA na Ivanščici, sredinom rujna 1991. godine.
- Film donosi najcjelovitiju, do sada neobjavljenu priču o pothvatu hrvatskih branitelja i stručnjaka iz civilnih struktura društva s područja bivše Općine Ivanec koji su sudjelovali u akciji koja je imala veliki značaj i u obrani Varaždina od agresorske JNA - ističu u najavi.
Film je sniman tijekom 2019. godine u Ivancu i na autentičnoj lokaciji na Ivanščici, a zbog epidemioloških mjera njegova je premijera s 2021., prebačena na ovu godinu.
- Ovim se filmom želi sačuvati i od zaborava 'otrgnuti' povijesna istina, te još jednom istaknuti velika uloga bivše Općine Ivanec u Domovinskom ratu. Za njegovo prikazivanje već sada postoji interes i u nekim školama, gdje bi se, jednako kao i opsežniji dokumentarni film "Zaboravljena mladost", koristio i u edukativne svrhe. Također, film je, u neku ruku, i zahvala svima koji su sudjelovali u ovoj akciji, među kojima i neki naši sugrađani koji su imali važnu ulogu, a s protekom vremena, su zaboravljeni. Među njima ih je nekoliko koji, na žalost, više nisu s nama, a u događanjima koji su trajno obilježili našu povijest, imali su nemjerljivu ulogu - kažu u Udruzi.