Kazališni studio mladih HNK u Varaždinu: Radionica primijenjenog kazališta za integraciju djece iz Ukrajine

VV | 23.6.2022. u 11:42h | Objavljeno u Društvo

Kazališni studio mladih Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu održat će od 24. do 29. lipnja petodnevnu radionicu primijenjenog kazališta za integraciju djece iz Ukrajine pod nazivom „Granaju se grane svijetu na sve strane“.

U ovoj radionici djeca izbjegla iz Ukrajine te djeca iz Varaždina i okolice, polaznici Kazališnog studija mladih HNK u Varaždinu, družit će se, surađivati i stvaralački komunicirati kroz zajednički kazališni rad. Primjena radionice „Granaju se grane svijetu na sve strane“ osmišljena je s ciljem psihosocijalne, jezične i kulturne integracije djece izbjegle iz Ukrajine u novoj zajednici koja ih je prihvatila.

Cilj je radionice približiti djeci kulturu dviju zemalja, Ukrajine i Hrvatske, omogućiti im da kroz dramskopedagošku igru nadopunjuju vlastite svjetonazore i da stvore prijateljstva te da kroz igru osmisle zajedničku kazališnu etidu prema motivima zbirke pjesama „Strašna šuma“ ukrajinskog autorskog dvojca (oca i kćeri) Jurija i Darije Lisenko, objavljene na hrvatskome u nakladničkoj kući Edicije Božičević, 2019. godine.

Raznovrsne umjetničke aktivnosti te suradnja i stvaralačka interakcija među sudionicima, pokazale su se u bezbroj sličnih situacija u svijetu te u nas – sjetimo se samo Domovinskoga rata – kao prikladan, učinkovit i ljekovit način rada s raznim ugroženim skupinama, a prije svega s djecom i mladima.

Pozitivno društveno okruženje budi i razvija kreativne situacije. Dramska igra kroz stvaralački proces igranja uključuje iskustvo različitih problema, ali i njihovo rješavanje. Ona djecu može osloboditi pritiska odraslih. Radost otkrivanja kroz pokret, govor, glazbu, proživljavanje i izražavanje, djeci donosi maštovitost. U kreativnoj dramskoj igri rađati će se iskrice smijeha i spontanog dječjeg stvaralaštva.

Pri realizaciji projekta Kazališnog studija mladih, uz podršku Senke Bulić, Intendantice HNK u Varaždinu pomogli su i Upravni odjel za društvene djelatnosti Grada Varaždina i Upravni odjel za prosvjetu, kulturu i sport Županije Varaždinske.