Kardinal Vinko Puljić u Varaždinskim Toplicama predvodio misno slavlje na Svjetski dan bolesnika Foto: V. Toplice

Kardinal Vinko Puljić u Varaždinskim Toplicama predvodio misno slavlje na Svjetski dan bolesnika

Varaždinske vijesti | 14.2.2019. u 20:58h | Objavljeno u Društvo

Kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup, predvodio je euharistijsko slavlje u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju u Varaždinskim Toplicama u ponedjeljak, 11. veljače, na 27. Svjetski dan bolesnika, kada Katolička Crkva ujedno slavi i blagdan Blažene Djevice Marije Gospe Lurdske.

U zajedništvu s Njegovom Uzoritosti u Kongresnoj dvorani topličkog rehabilitacijskoga centra bili su i varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, domaći župnik sv. Martina biskupa, vlč. Stjepan Mostečak, dekan Varaždinskotopličkog dekanata ujedno i bolnički dušobrižnik, kao i župnici susjednih župa, vlč. Juraj Kopjar, župnik u Svibovcu i vlč. Stjepan Makar, župnik u Ljubešćici.

Prije početka misnog slavlja okupljenima je dobrodošlicu zaželio vlč. Mostečak, a posebno je pozdravio medicinsko osoblje i pacijente Specijalne bolnice. U svojoj homiliji kardinal Puljić je propovijedao važnosti pouzdanja u Boga te osloncu na Božju ljubav kako bismo s vjerom hrabro mogli nositi svoj križ.

- Molimo da onima koji rade s bolesnicima Bog udjeli ljubav i strpljivost, a svim bolesnicima hrabrost u nošenju svagdanjeg križa - poručio je između ostaloga vrhbosanski nadbiskup. U misnom slavlju sudjelovao je i Mješoviti župni zbor sv. Martina, Tamburaški župni orkestar i Dječji zborMartinčeki“, a sve pod budnim okom prof. Zlatka Pipleka

U sklopu rehabilitacijskog centra u Varaždinskim Toplicama postoji bolnička kapela kojoj je zaštitnik bl. Alojzije Stepinac, a suzaštitnica Majka Božja Lurdska. Tjedno se ondje slavi sveta misa, a u njoj gotovo neprestano mole brojni bolesnici i pacijenti na rehabilitaciji. Dušobrižnik vlč. Stjepan Mostečak, također, obilazi nepokretne bolesnike u njihovim bolničkim sobama.

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Puljić bio je gost Varaždinskih Toplica i 16. siječnja, kada je održao predavanje u sklopu javne tribine. Govorio je o Crkvi i Hrvatima u Bosni i Hercegovini uspoređujući demografske podatke iz 1991. godine s onima iz 2017.