Kako su naši najmlađi robotičari Modrićevim golom Neymaru osvojili broncu? Foto: Krešimir Đurić

Kako su naši najmlađi robotičari Modrićevim golom Neymaru osvojili broncu?

IHR/Varaždinske vijesti | 18.3.2023. u 19:33h | Objavljeno u Društvo

”Ja sam Luka Modrić i ovo je moja ekipa Varaždinci: Ivano, Dorian, Jana i Juraj. Mi smo Varaždinci, mi smo najbolji, navijajte za nas!” Ovako je šestogodišnji Luka Pečevski, kapetan tima Varaždinci predstavio svoju ekipu na Državnom natjecanju RoboCup Junior Zagreb 2023., koje je održano krajem veljače, a na kojem su naši najmlađi robotičari osvojili brončanu medalju.

Drugi pomagali, a oni sve odradili sami

Mali robotičari Dječjeg vrića Varaždin sa svojom mentoricom Marijom Bencun natjecali su se u kategoriji On Stage First Steps (6-9 godina), koja je ove godine bila prvi put na Državnom natjecanju.

- Jako sam sretna i ponosna na njih. Svaka nagrada je i meni kao mentoru, ali i djeci poticaj za dalje – otkrila je Bencun, odgojiteljica u Dječjem vrtiću Varaždin.

roboticari5.jpg

I dok su druge tete na natjecanju u Zagrebu pomagale svojim ekipama, tim Varaždinci sve su odradili sami.

- Jako nas zanimaju roboti jer imaju žice i sve električne stvari. Zato smo prvo sagradili robota od kockica, baterija, kotača, kontrolera, žica i spužve. Onda smo ga programirali. Naš robot je prvo “mical guzom” i radio zvuk, pa je onda išao naprijed. Kad je išao naprijed pucao je po golu. Naš Luka Modrić zabio je gol Neymaru i pobijedio – ispričali su nam i otkrili kako im je bilo super.

U ekipi Varaždinci su Juraj Mežnarić, Janko Mežnarić, Ivano Seidl, Dorian Mlakar i Jana Gušić, a kapetan ekipe je Luka Pečevski. Mentorica je Marija Bencun.

- Ništ nam nije bilo teško, sve smo znali sami, bez pomoći. Jako smo sretni sa svojim rezultatom – ispričali su te se pohvalili kako se već pripremaju za 4. European RoboCup Junior koji se u lipnju održava u Varaždinu.

roboticari11.jpg

- Dolaze ekipe iz Njemačke, Italije, Francuske, Mađarske, Španjolske... iz svih država dolaze! Pripremamo put oko svijeta. Vježbamo robota programirati, kak’ da to objasnim, da dobro ide naprijed, lijevo i desno – ispričali su nam.

Roboti poput autića, ali...

Mali robotičari za natjecanje se pripremaju u prostorima I. OŠ Varaždin, a njihova mentorica Bencun ima i pomoć Ivice Kolarića, voditelja Centra izvrsnosti za robotiku Varaždinske županije te učenika Juraja Kolarića, svjetskog prvaka u robotici 2019. godine.

- S ovom pedagoškom godinom započeli smo s programom robotike u dogovoru s ravnateljicom vrtića Jasminkom Husnjak, a u program je trenutno uključeno sedmero djece. Početak je bio vrlo izazovan. Riječ je o djeci koja još ne rade na računalima, međutim vrlo brzo su sve super svladali i stvarno su jako predani i dobri – kaže njihova mentorica koja je dosad u Centru izvrsnosti radila s učenicima nižih razreda, a sada i s predškolcima.

roboticari19.jpg

- U vrtić sam im prvo donijela robote da ih vide. Njih sve to podsjeća na autiće na daljinsko upravljanje, pa im je zanimljivo, iako je robotika puno više od toga. Oni danas, sa šest godina već znaju što je motor 1, što je motor 2, što je CV, što je CCV, kako pokrenuti motor... Kada je djeci nešto interesantno, lako pamte, a jednom kad probaju, dalje samo ide – rekla je mentorica Bencun koja kaže kako je rad s najmlađima vrlo izazovan, ali ispunjava.

- Sve je na njima, od ideje do realizacije. Tako su oni sami predložili za Državno natjecanje da tema bude nogomet, a sada su predložili da će za europsko prvenstvo izraditi robota koji će putovati oko svijeta. Važno je da ideje dolaze od njih samih, a mi smo tu da ih podupremo i pomognemo u realizaciji – istaknula je Bencun.

Dodajmo i to da je organizator bio Hrvatsko društvo robotičara, a partner Fakultet organizacije i informatike Varaždin, a naše najmlađe robotičke snage na natjecanju su osvojile i prvo mjesto za plakat, kojeg su izradili za natjecanje.

roboticari6.jpg