JUBILEJ Pet godina Centra za pružanje usluga u zajednici Varaždin Foto: Luka Šalamun

JUBILEJ Pet godina Centra za pružanje usluga u zajednici Varaždin

| 15.7.2024. u 15:17h | Objavljeno u Društvo

Centar za pružanje usluga u zajednici Varaždin obilježio je danas pet godina rada, uz prigodnu izložbu radova korisnika centra u Graberju 33. Riječ je o javnoj ustanovi socijalne skrbi koju je 2019. godine osnovao Grad Varaždin, a pruža socijalne usluge s ciljem deinstitucionalizacije ranjivih skupina.

Od 2020. u centru djeluje poludnevni boravak za odrasle osobe s tjelesnim oštećenjem, a dostupne su i usluge savjetovanja, psihosocijalne podrške, stručne procjene za odrasle osobe s invaliditetom te za djecu s teškoćama u razvoju, rana razvojna podrška za djecu s teškoćama u razvoju te, od ožujka ove godine, poludnevni boravak za djecu i mlađe punoljetne osobe s problemima u ponašanju.

Kako nam je pojasnio ravnatelj centra Teodor Sabolić, mag.soc.pol., cilj njihovih aktivnosti je jačanje i razvoj socijalnih, komunikacijskih, motoričkih i drugih vještina korisnika.

- Organiziramo različite radionice: literarne, uz knjigu ili film, zatim kulinarske, kreativne i glazbene radionice, imamo i vježbanje u dvorani, uz viseću kuglanu i razne didaktičke igre. U grupi s korisnicima rade rehabilitator i njegovatelj. Usto, svakodnevno su tu i razne individualne aktivnosti koje s njima odrađuje rehabilitator. Korisnici u centru imaju osigurana didaktička pomagala i drugu prilagođenu opremu, kao i jedan obrok te prijevoz ako im je potreban - rekao je ravnatelj.

Centar_za_pruzanje_usluga_u_zajednici_Varazdin_15072024_2.jpg

Poludnevni boravak za odrasle osobe s tjelesnim oštećenjem prima do 14 korisnika, a poludnevni boravak za djecu i mlađe punoljetne odrasle osobe s problemima u ponašanju do 20 korisnika.

- S djecom i mladima s problemima u ponašanju u poludnevnom boravku radimo odgojiteljica, socijalna radnica i ja. Riječ je o djeci od 5. razreda osnovne škole i starijima, koja imaju određene probleme u ponašanju, bilo vezano uz izvršavanje školskih obaveza ili rizično ponašanje u smislu konzumiranja duhana ili alkohola, bilo vezano uz vršnjačko nasilje ili autoagresivna ponašanja – objasnio je ravnatelj.

- Sada kroz praznike ih je nešto manje, no kad počne nova školska godine, dolazit će više djece. Kroz školsku godinu pomažemo im u savladavanju školskih obaveza, motiviramo ih da oni sami više rade. Radimo i s njihovim roditeljima, razgovaramo i sa stručnim suradnicima škola – napomenuo je.

Na jednom mjestu tako dobivaju cjelokupnu podršku.

- Uz individualni savjetodavni rad s njima, tu su i grupni rad te radionice socijalnih i komunikacijskih vještina. Dakle, sve ono što njima treba da bi profunkcionirali u društvu, u školi, te da na kraju ne bi završili u popravnim domovima, odnosno odgojnim ustanovama – kazao je Sabolić.

Upitali smo tko i kako može koristiti usluge centra i poludnevnog boravka.

Centar_za_pruzanje_usluga_u_zajednici_Varazdin_15072024_4.jpg

- Imamo ugovor s ministarstvom prema kojem za odrasle osobe s tjelesnim oštećenjem sedam mjesta ima Grad Varaždin. Oni dolaze k nama ako udovoljavaju uvjetima, odnosno ako je vještačenjem utvrđeno tjelesno oštećenje. Ostalih sedam mjesta ide putem Hrvatskog zavoda za socijalni rad, odnosno bivših centara za socijalnu skrb. Socijalni radnici nam prosljeđuju zahtjeve o kojima odlučuje komisija. Dakle, njih upućuje područni ured Hrvatskog zavoda za socijalni rad uputnicom. A što se tiče poludnevnog boravka za djecu i mlađe punoljetne odrasle osobe s problemima u ponašanju, oni dolaze isključivo putem Hrvatskog zavoda za socijalni rad – istaknuo je Sabolić, uz napomenu da najčešće škola prva prepoznaje problem kod djeteta.

Te su usluge besplatne, a i za savjetovanje i psihosocijalnu podršku centar putem raznih projekata pokriva troškove kako bi rasteretio korisnike, tim više što je riječ o ranjivim skupinama – osobama s invaliditetom i djeci s problemima ponašanja.

Potrebe za ovakvim uslugama sve su veće.

- Postoji veliki interes. Mi primamo korisnike iz cijele županije, budući da uslugu poludnevnog boravka za te skupine korisnika imamo jedini u županiji. Što se tiče povećanja kapaciteta, moguće je ako će biti potrebno, odnosno ako nastanu liste čekanja, no preduvjet bi bio rješavanje kadrovskih pitanja.

Centar organizira i radionice za roditelje korisnika, a u jesen se planira i grupa podrške za roditelje. A uz redovite programe, organiziraju se i razni izleti te brojne druge aktivnosti, poput obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama ili Međunarodnog dana osoba s invaliditetom. Odlična je i suradnja s Dječjim vrtićem Varaždin, brojnim udrugama, volonterima i školama pa je tako na VII. I V. OŠ Varaždin ravnatelj centra provodio radionice o mentalnom zdravlju djece u sklopu projekta “Odrasli pojma nemaju što djeca u srce spremaju”.

Također, u svibnju je u prostorijama centra održan interaktivni seminar s ciljem povezivanja djelatnika relevantnih ustanova i organizacija koji rade s osnovnoškolcima s problemima u ponašanju na području grada Varaždina radi uspostave kvalitetnije suradnje.

“Svaka radionica je neki novi pogled u svijet”

Centar za pružanje usluga u zajednici Varaždin posjetili smo u vrijeme kulinarske radionice u poludnevnom boravku za odrasle osobe s tjelesnim oštećenjem. Pripremale su se pizzete od lisnatog tijesta sa šunkom, sirom i gljivama.

Centar_za_pruzanje_usluga_u_zajednici_Varazdin_15072024_3.jpg

Nataša Županić od početka je korisnica poludnevnog boravka i redovito dolazi u centar.

- Doduše po ovim vrućinama dolazim malo manje, no trudim se svakako doći dva puta na tjedan. Sviđa mi se kulinarska radionica, kao i kreativna, jer svaka je radionica posebna, uvijek se nauči nešto novo. Svaka radionica je neki novi pogled u svijet i pomaže mi da mogu nešto novo kod kuće primijeniti – otkrila nam je Nataša.

S njom se složila i Paula Čehok, koja je kazala da joj sviđaju sve radionice, a poludnevni boravak joj je drag i zbog društva.

Posjet gradonačelnika

Povodom obljetnice, centar su posjetili gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Danijela Vusić.

Centar_za_pruzanje_usluga_u_zajednici_Varazdin_-_Grad_Varazdin_15072024_1.JPG

Gradonačelnik je naglasio važnost postojanja i širenja mreže socijalnih usluga na području Grada Varaždina te intenciju Grada koji ulaže u razvoj ustanova socijalne skrbi.

- Grad Varaždin je među vodećim gradovima po izdvajanju sredstava iz gradskog proračuna za ustanove socijalne skrbi, od velike je važnosti pružanje podrške najranjivijim skupinama društva i trudimo se kontinuirano ulagati u poboljšanje uvjeta i usluga koje ova ustanova pruža – istaknuo je.

Više fotografija pogledajte u nastavku: