Čokoladna torta ima svoj dan koji se slavi danas: 27. siječnja.
Prvi recept za čokoladnu tortu pojavio se u 19. stoljeću, točnije 1847. godine u kuharici Elize Leslie. Prvi recept za čokoladnu tornu nije bio ni blizu onog kakve poznajemo danas: umjesto dodavanja kakao praha u smjesu, prema njezinom receptu dodavali su se veliki komadi čokolade u običan biskvit, piše Večernji list.
Godinama se receptura mijenjala, pa su se tako u čokoladne torte počeli dodavati kakao prah, a čokoladna torta dobila je i glazuru.
Početkom 20. stoljeća čokoladna torta postala je omiljeni desert mnogih. Čokoladne torte danas se mogu kupiti zapakirane u trgovini, a riječ je o jednom od omiljenih deserata mnogih i danas.
U povodu Svjetskog dana čokoladne torte donosimo i jednan provjereno fini recept za nadaleko poznatu Sacher tortu:
Sastojci:
Tijesto:
140 g maslaca
160 g šećera
180 g čokolade (crna)
8 žutanjaka
120 g oštrog brašna
snijeg od 8 bjelanjaka
Glazura:
115 g čokolade
50 g šećera u prahu
žlica meda
1 dcl vrhnja za šlag (miksano)
1 vanili šećer
300 g marmelade
Priprema:
Izmiksati žumanjke zajedno sa šećerom. Maslac i čokoladu potrebno je otopiti na pari, a nakon toga sve zajedno pomiješati. U tu smjesu postepeno dodajke bjelanjke, koje ste predhodno istukli u čvrsti snijeg, te brašno.
Kalup za tortu premažite maslacem i pospijte brašnom, Ulijte pripremljenu smjesu i pecite na 170 oko 35, 40 minuta.
Pečenu tortu pustite da se ohladi u kalupu, pa je prerežite vodoravno na dva dijela.
Marmeladom premažite donju polovicu torte i poklopite.
Glazuru napravite na način da čokoladu otopite na pari zajedno sa šećerom, u to dodajte žlicu meda, vani šećer i izmiksani šlag. Sve izmiješajte i pustite da se malo ohladi i prelijte preko torte.
Dobro ohladite.