JESENSKI ROK Nošenje maski na pisanju ispita državne mature nije obavezno, ali se preporučuje Foto: Ilustracija/Pixabay

JESENSKI ROK Nošenje maski na pisanju ispita državne mature nije obavezno, ali se preporučuje

IHR/Varaždinske vijesti | 16.8.2020. u 13:33h | Objavljeno u Društvo

- Nošenje zaštitnih maski na jesenskom roku pisanja državne mature nije obavezno, ali se preporučuje. Navodi se to u Uputama za provedbu državne mature u jesenskom upisnom roku, koje je 12. kolovoza izdao Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

- Ako se provedba ispita može organizirati na opisani način, nošenje maski ili drugih pokrivala za usta i nos kod pristupnika i svih koji sudjeluju u provedbi ispita državne mature nije nužno, ali se preporučuje. Osobe koje provjeravaju osobne iskaznice te osobe koje provode druge aktivnosti kod kojih se ne može držati distanca u odnosu na veći broj osoba te od kojih se uzimaju u ruke predmeti od većeg broja osoba, trebaju nositi masku i rukavice. Provjera identiteta učenika koji će nositi masku provodit će se tako da pristupnik nakratko spusti masku s lica na udaljenosti od dva metra od osobe zadužena za provjeru osobnih iskaznica te potom vraća masku na lice. Maska se nosi tako da cijelo vrijeme prekriva nos i usta - navodi se u uputama koje su izdane uoči početka jesenskog upisnog roka.

Na ispite ne dolaze maturanti i djelatnici pozitivni na koronavirus, a u slučaju da se nakon pisanja ispita državne mature utvrdi da je kod nekog sudionika utvrđena zaraza sa SARS-CoV2, postupa se sukladno uputama epidemiološke službe.

- Ako u vrijeme ispita državne mature bude pristupnika kojima je izrečena mjera samoizolacije, uvjeti pristupanja ispitima državne mature utvrdit će se kroz posebne epidemiološke preporuke sukladno aktualnoj epidemiološkoj situaciji. Radi dogovora oko posebnih uvjeta polaganja ispita, pristupnici kojima je izrečena mjera samoizolacije trebaju se žurno javiti Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i školi - navodi se u uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Škole dolazak učenika na državnu maturu trebaju organizirati tako da se učenici ne grupiraju pri dolasku, uz poštivanje međusobnog razmaka od dva metra. Sa sobom moraju ponijeti vlastiti pribor, a prije nego se upute na maturu moraju izmjeriti tjelesnu temperaturu. Kretanje učenika po školi trebalo bi organizirati tako da učenici sami ne trebaju otvarati i zatvarati vrata, a prostorija u kojoj će pisati ispite mora biti dovoljno velika i, ako je moguće, ispit bi trebalo provesti s otvorenim prozorima.

- Učenike na stolu dočekuje vrećica s ispitnim materijalom, kako bi se smanjila interakcija ljudi u istoj prostoriji. Pristupnici ulaze jedan po jedan i sjedaju na svoje ispitno mjesto prema rasporedu koji se nalazi na ulazu u prostoriju. Razmak među pristupnicima, dežurnim nastavnicima i voditeljima u ispitnoj prostoriji treba biti dva metra. Ako zbog zdravstvenog stanja pristupnik treba tijekom pisanja ispita konzumirati hranu ili slatkiše, odlaže ih na stol voditelja ispitne prostorije i po potrebi konzumira izvan ispitne prostorije. Po završetku pisanja ispita učenik odlaže ispitni materijal na rub stola i dizanjem ruke obavještava dežurnog nastavnika da je završio. Sve što je donio odnosi sa sobom kada napušta ispitnu prostoriju. Preporučuje se da se izlazak pristupnika iz ispitne prostorije i ustanove organizira tako da izlaze jedan po jedan. Pri izlasku iz ustanove pristupnici dezinficiraju ruke koristeći dozatore s dezinficijensima na izlazu iz ustanove - navodi se u uputama.

Prije i nakon pisanja ispita prostorije se moraju detaljno dezinficirati, a dezinficijensi će biti postavljeni na ulazima u škole.

Označeno u