Jana i Doria Horvatić iz OŠ Ljubešćica debitantice zlatarskog festivala

Varaždinske vijesti | 2.10.2023. u 17:29h | Objavljeno u Društvo

Festival dječje kajkavske popevke glazbena je priredba pedagoškog karaktera koja se svake godine održava u Zlataru krajem mjeseca rujna u okviru manifestacije „Dani kajkavske riječi“, osnovane 1970. godine.

Utemeljen je 1971. kada su prvi put uglazbljeni stihovi s književne priredbe Zbor malih pjesnika, a od 1972. svake se godine raspisuje javni natječaj namijenjen osnovnim školama kajkavskog govornog područja čiji učenici uz pomoć svojih učitelja glazbene kulture skladaju kajkavske popevke na stihove svojih vršnjaka sa Zbora malih pjesnika.

Uz njegovanje kajkavske riječi, cilj je organizacije ovog Festivala poticanje sustavnog glazbenog stvaralaštva u osnovnim školama gdje je osobito značajna uloga glazbenih pedagoga.

Skladbe kao grupni rad učenika škole šalju na natječaj, a za one koje odabere prosudbena komisija izrađuju se aranžmani te ih na kraju učenici sami izvode na Festivalu u Zlataru.

Jana i Doria Horvatić, učenice 6. razreda, predstavile su OŠ Ljubešćica na spomenutom festivalu. Na inicijativu ali i uz mentorstvo učiteljice glazbene kulture, Bernardice Bačan, u okviru izvannastavne aktivnosti Pjevačka grupa, učenice su se okušale u uglazbljivanju stihova pjesme „Tak sem srečna bila“ učenice Lane Horvatić.

Pjesmu je za tamburaški orkestar aranžirao Igor Kudeljnjak. Učenicama, njihovoj učiteljici, ali i školi je ovo bio debitantski nastup na Festivalu dječje kajkavske popevke kao i neprocijenjivo iskustvo nastupa uz pratnju Tamburaškog orkestra Hrvatske radiotelevizije pod dirigentskim vodstvom maestra Siniše Leopolda.