IZLOŽBA DOBAR TEK Veliki interes za edukacijske radionice: Na jelovniku puževi, dabrovi i ptice

Julijana Marčec | 8.2.2023. u 11:10h | Objavljeno u Društvo

Gimnazijalci su izložbu razgledali podijeljeni u desetak grupa i na taj način "odradili" terenski sat povijesti

U palači Herzer Gradskog muzeja Varaždin ovih je dana vrlo živo, jer su varaždinski muzealci počeli s edukacijskim programom koji su pripremili za sve dobne skupine posjetitelja izložbe Dobar tek!/Kultura hrane u varaždinskom kraju.

Prvi su organizirano u razgled ove velike izložbe prošloga tjedna došli učenici varaždinske Prve gimnazije. Gimnazijalci su izložbu razgledali podijeljeni u desetak grupa i na taj način "odradili" terenski sat povijesti.

- Ovaj program prati odličan odaziv učitelja, profesora i učenika, a svoje su termine rezervirali i odgojitelji iz dječjih vrtića, pa će već ovoga tjedna u radionicu "Fini portreti" doći i polaznici dječjih vrtića - rekla je kustosica pedagoginja Jelena Petković, koja je prošle subote održala radionicu i za osnovnoškolce - polaznike Centra izvrsnosti za likovnu umjetnost.

Učenici nižih razreda u radionici "Fini portreti" prvo razgledaju izložbu koja je smještena u podrumu i na prizemlju palače Herzer, a zatim u multimedijskoj dvorani u potkrovlju izrađuju svoje fine portrete na štafelajima po uzoru na Giuseppea Arcimbolda, najinventivnijeg manirističkog umjetnika, koristeći filcano voće i povrće s magnetima.

fini_31.jpg

Posebnost namirnica

Cilj te radionice je upoznati učenike s kulturom hrane u varaždinskom kraju te ukazati na simboliku i značaj jestivih namirnica u umjetnosti, ali i dobro se zabaviti uz izradu vizualne gozbe po uzoru Arcimboldove portrete.

- Želim posebno zahvaliti gospođi Vesni Rebernik koja je ručno izradila voće i povrće, odnosno namirnice koje koristimo na radionicama za šarene portrete na štafelajima. Polaznici su oduševljeni šarenim filcanim igračkama koje zahvaljujući magnetima samo treba posložiti po pločama - rekla je kustosica Jelena Petković, dodajući kako se izložba Dobar tek! djeci jako sviđa jer im je i hrana, koja je glavna tema, jako zanimljiva s obzirom da tek otkrivaju posebnosti kuhinje i pojedinih namirnica.

fini_41.jpg

Isto tako, zanimljivo je da mnogo učenika nižih razreda pri razgledu izložbe prepoznaje alate za obradu zemlje i dobro znaju za što služe plug ili životinjska zaprega, jer su ih vidjeli kod bake i djeda na selu ili u goricama. Uz to, veseli ih i razgovor o vrtu, jer to "ima i njihova mama pokraj kuće ili deda i baka u goricama", a oni koji nemaju znaju da se voće i povrće može kupiti na Varaždinskom placu.

- I u ovoj radionici, kao i u ostalim našim edukacijskim programima nastojimo djeci objasniti kako je to bilo nekad, a kako je danas, pa ih u razgledu posebno oduševi centralni dio izložbe s postavljenim svečanim stolom i pripadajućim priborom za jelo, kao i prikaz bijele i crne kuhinje. Uz to, posebno im je zanimljiv posljednji dio koji smo nazvali "Pogled u budućnost", jer iako su neki već čuli da su i kukci hrana ipak im je to zasad teško prihvatiti - rekla je voditeljica radionice.

Edukacijske radionice

Edukacijska radionica Fini portreti namijenjena je učenicima nižih razreda osnovnih škola i ona se odlično uklapa u školski program, jer u toj dobi najviše uče o raznolikoj i zdravoj prehrani, vrsti namirnica, a kroz zdravi tjedan u školama čak i nauče pripremati neka jednostavnija i zdrava jela. Uz to, na izložbi Dobar tek! učenici mogu čuti da su se nekada jeli puževi, dabrovi, pite od purana, a na tanjuru se mogao servirati i kos, pa im je to zanimljivo i uvijek imaju neka dodatna pitanja. Jelena Petković, kustosica pedagoginja strpljivo odgovora na sva pitanja te im objašnjava kako je hrana naš izraz identiteta, odnosno nešto što nas svrstava u određeni kulturni krug, nešto što nas povezuje ali i razlikuje od drugih naroda.

Vrijedi spomenuti, kako su među prvim polaznicima ovih zanimljivih radionica bili učenici Prve, Druge i Šeste osnovne škole, no i ostale varaždinske škole rado koriste prednosti programa Muzej i škola, jer su za vlasnike MIŠ iskaznica ti programi u varaždinskom muzeju - besplatni.

Uz radionicu Fini portreti, muzealci su pripremili i radionicu za srednjoškolce - "Tajna formula" u kojoj učenici sami pripremaju jajčanu temperu prema čuvenoj Cenninijevoj formuli, a nakon toga tom temperom slikaju motiv s izložbe ili mrtvu prirodu po uzoru na izložene slike.

fini_11.jpg

I toj je radionici cilj upoznati učenike s kulturom hrane u varaždinskom kraju, ali i „tajnom“ formulom za izradu jajčane tempere, jer su prije pojave umjetnih bojila, najpoznatiji renesansni umjetnici stvarali remek-djela uz pomoć svakidašnje jestive namirnice – jaja..

To je tek dio edukacijskih programa koje su varaždinski muzealci pripremili uz ovu atraktivnu izložbu Dobar tek!/Kultura hrane u varaždinskom kraju koja će ostati otvorena do 5. studenoga. Osim za školarce i polaznike dječjih vrtića, za razgled izložbe osmišljen s ciljem upoznavanja kulture hrane u varaždinskom kraju kroz teme o proizvodnji, trgovanju, spremanju, pripremi, posluživanju i konzumaciji hrane tijekom različitih povijesnih razdoblja mogu se prijaviti sve dobne skupine posjetitelja, pa će ih varaždinski muzealci rado provesti po palači Herzer i pokazati sve što su na ovoj izložbi pripremili kustosi i restauratori svih odjela Gradskog muzeja Varaždin.