Iz udruge za ravnopravno roditeljstvo upozoravaju: Mnogo djece za Božić neće vidjeti tatu Foto: Ilustracija

Iz udruge za ravnopravno roditeljstvo upozoravaju: Mnogo djece za Božić neće vidjeti tatu

Varaždinske vijesti | 5.12.2017. u 21:04h | Objavljeno u Društvo

Više od 5.000 djece sudjeluje u razvodima, kojih je prošle godine u Hrvatskoj bilo 7.036, od čega je 30 posto konfliktno, uslijed čega više od 1.500 djece svake godine ne viđa jednog roditelja ili ga viđa daleko manje od sudske odluke - pravilu radi se o očevima, upozorava Oliver Čanić, predsjednik Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo.

Udruga, koja je nastala zbog činjenice da nakon razvoda brakova djeca u pravilu ostaju kod majki - jer je u nas još san skandinavski model, kod kojeg dijete nakon rastave dva tjedna živi s jednim, a dva tjedna s drugim roditeljem - oglasila se povodom dolaska, kako se naglašava, najljepšeg doba godine.

- Uz slavlje Božića, to je i vrijeme darivanja. Djeca se posebno vesele sv. Nikoli, kada dobivaju poklone u čizmice. No, priliku da razvesele svoju djecu nemaju svi roditelji - ukazuje predsjednik Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo.

Da bi se promijenila ova žalosna situacija, Udruga je poslala apel centrima za socijalnu skrb i sudovima za pomoć i podršku da bi svi očevi mogli vidjeti i obradovati poklonom svoje dijete. Uz apel, donose i potresna svjedočanstva očeva koji ni ovaj Božić neće vidjeti svoju djecu.

-Ne znam što bih rekao jer ovo su mi prvi blagdani bez obitelji, valjda će proći sve sukladno planu o zajedničkoj roditeljskoj skrbi, a to je da dijete bude za božićne blagdane kod jednog, a novogodišnje kod drugog roditelja... Stvarno ne znam kako će se sve to biti, ali sin Matej će sigurno biti tužan ako ne bude tako. A kako to spriječiti, mislim da ne postoji odgovor na to jednostavno pitanje - ističe Ivan, jedan od sugovornika.

Tino Skorić ima dva sina predškolske dobi te, prema mišljenju Centra za socijalnu skrb i pravomoćnoj presudi sudi, za zimske praznike djeca borave pet dana s ocem, a pet dana s majkom.

-Prvo ne znam po kojem kalendaru zimski praznici traju deset dana. Prežalosno je da se napiše pet dana s ocem, a pet dana s majkom jer, čitajući to, ispada nekakva jednakost. A u praksi djeca žive s majkom te praznici traju od 15 do 20 dana, pa mi nije jasno gdje je tu jednakost. Majka ne brani susrete po sudskoj presudi, ali isto tako ne dopusta ni minutu duže van sudsko propisanih termina. Nema nikakve fleksibilnosti te prilagođavanja potrebama djece. Žalosno je da otac, u biti, uvijek ovisi o tome koliko je majka djece normalna, jer su kod nje "panj i škare". U mom slučaju prema onom što očevi dobivaju ja imam dobra viđanja. Svugdje se viče da dijete ima pravo na oba roditelja. Ja nigdje ne vidim da se to primjenjuje, osim u slučajevima gdje se majka ne drži kruto viđanja što su napisana, već je fleksibilna i dogovara se s djecom i ocem - ukazuje Tino.

Niti ovoga Božića Elvis neće vidjeti svoga sina s kojim mu njegova bivša supruga ne dozvoljava druženje, čak ni na Božić.

- Moja kćerka neće ni ovoga Božića vidjeti svoga bracu, to je već treći Božić zaredom. Dozvoljava mi da ga vidim samo na pola sata čak se događalo da sam i poklone ostavljao pred vratima. Najgore od svega je što mu je nakon Nove godine rođendan. Smatram da imam pravo na svog sina te sam prijavio slučaj Centru, ali nitko ništa ne poduzima. Pravobranitelji su donijeli rješenje o diskriminaciji dok Centar i Ministarstvo ne reagiraju čak joj je i Saborski odbor za obitelj pisao - objasnio je Elvis.

Tata Damir Galović navodi da već pet godina ne sudjeluje u odgoju i životu djece, i to zbog bivše supruge i Centra koji provodi sustavnu diskriminaciju.

- Uredno plaćam alimentaciju, a o djeci ne znam debelo ništa, dok se sve ostale mjerodavne institucije loptaju dopisima - ukazuje.

S druge strane, sugovornik Tomislav ističe da njegov razvod i borba za skrbništvo nisu okončani. Navodi da već više od godinu dana njegova djeca jednu noć spavaju kod njega, a drugu kod majke.

- Izuzetno mi je drago što će na Badnju noć i Božićno jutro moji klinci biti sa mnom - ističe.

Za Božić i Novu godinu te za sve ostale blagdane neće svoga sina vidjeti ni Siniša Đurđević. Prema njegovim riječima takva je situacija već tri godine te više ni ne zna kako dijete izgleda.

Zoran isto, prema sudskoj presudi viđa djecu preko zimskih praznika i to svake neparne godine dok Berislav ima raspored po kojem viđa sina.

- Za Božić bi sin trebao biti kod majke, a neki drugi blagdan kod mene s tim da nas dijeli 40 kilometara u jednom smjeru. Iskreno se nadam da ćemo biti zajedno barem dio planiranog rasporeda jer nam se cijelo vrijeme onemogućuju susreti - naveo je sugovornik.

Kilometri dijele i tatu Krešimir od sina. On ističe da bi sukladno presudi njegovo dijete trebalo biti s njim za Božić, ali je već petu godinu on pod ovrhom za već plaćenu alimentaciju te izmjenom i dopunom Ovršnog zakona od kolovoza živi samo s 1.400 kuna mjesečno.

- S tim iznosom, iako imam teoretsko pravo otići po dijete, ne mogu putovati tih 1000 kilometra. Jer su mi troškovi za povratni put veći od tog iznosa. Od tih 1400 kuna, ne mogu djetetu kupiti - ništa. Ni jelku, kamoli poklone. Kakvi kolači, pečenka, francuska salata ili mlinci...Jedva sam se snašao za drva - objašnjava Krešimir, dodajući da će, koliko je imao prilike čuti, djetetova majka raditi na Božić tako da će njegov sin najvjerojatnije provesti Božić sam s video-igrama.