IVANEC Otvorena izložba "Put kroz vjekove" mlade umjetnice Monike Bičkei Friščić Foto: Grad Ivanec

IVANEC Otvorena izložba "Put kroz vjekove" mlade umjetnice Monike Bičkei Friščić

Grad Ivanec/vv | 21.11.2023. u 10:38h | Objavljeno u Društvo

U četvrtak, 16. studenog, u Muzeju planinarstva otvorena je izložba slika "Put kroz vjekove" mlade umjetnice Monike Bičkei Friščić.

Talentirana slikarica predstavila se s osamnaest odabranih radova u tehnikama akrila i ulja na platnu. Monikina djela spoj su nadrealizma i impresionizma te odišu tajanstvenošću. 

Monika Bičkei Friščić, po struci arheologinja, rođena je Virovitičanka. Njen izniman talent prepoznat je još u osnovnoj školi. Umjetnici je ovo peta samostalna izložba, no prva u Ivancu u kojem trenutno živi i stvara.

Sve izložene slike nastale su tijekom ove godine.

-Ove godine naslikala sam osamdesetak slika. Za neke mi je potrebno nekoliko sati, a za neke nekoliko dana. Slike su prikaz mojih inspiracija, misli i znanja. Vrlo je zanimljivo da često ideju dobijem tijekom noći i jedva čekam ujutro staviti svoju misao i inspiraciju na platno, kako ne bih izgubila tu viziju novog umjetničkog djela – istaknula je Monika.

U ime Grada Ivanca, koji ju je podržao, izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Marko Friščić.

-Veliko hvala Moniki što nam je predstavila svoja djela i omogućila da uživamo u ljepoti njena izričaja koji je impresivan, ali i svima razumljiv. Drago mi je da u Ivancu imamo sve više mladih umjetnika, akademski obrazovanih, koji se bave različitim vrstama umjetnosti, od glazbe, plesa i fotografije pa sve do književnosti i slikanja. Umjetnost je segment koji treba biti motivacija u životu svakog pojedinca – rekao je Friščić.

Također, naglasio je da će ova izložba u Muzeju planinarstva ući u povijest. Naime, Muzej je s 15. studenim i službeno otvorio svoja vrata pa će svi zainteresirani ovu i sve naredne izložbe ubuduće moći razgledati tijekom redovitog radnog vremena muzeja.

Program otvaranja glazbom je uljepšao Ivan Judaš, koji je zasvirao na handpanu. Okupljeni posjetitelji tako su mogli uživati u umirujućim zvucima ovog specifičnog instrumenta, koji stvara mističan i tajnovit ugođaj, a kakav je u konačnici i cijeli postav izložbe.

Izložbu je u Muzeju planinarstva moguće razgledati sve do 31. prosinca, svakim radnim danom od 13.00 do 17.00 sati.

Program otvorenja izložbe vodila je kustosica Muzeja planinarstva Ana Škriljevečki.

izlozba_bickei.jpg

izlozba_bickei4.jpg

izlozba_bickei3.jpg