U Galeriji K10 otvorena izložba Pjesma, ples, priča - i to je barok Foto: Krešimir Đurić

U Galeriji K10 otvorena izložba Pjesma, ples, priča - i to je barok

Julijana Marčec | 25.9.2023. u 19:33h | Objavljeno u Društvo

Istraživanje barokne prošlosti do suvremene keramike

U Galeriji K10 u Kukuljevićevoj ulici u Varaždinu otvorena je prošle subote, 23. rujna izložba Pjesma, ples, priča – i to je barok.

Riječ je o tematskoj, međunarodnoj, žiriranoj izložbi suvremene keramike koja je postavljena zahvaljujući višegodišnjoj suradnji Hrvatskog keramičarskog udruženja Kerameikon i Varaždinskih baroknih večeri, kao dio popratnog programa festivala barokne glazbe.

"Autori upleli niti prošlosti u potku sadašnjosti..."

- Izloženi keramički radovi nas vode na svojevrsno vizualno putovanje kroz prostor i vrijeme, bilježeći u keramici tragove prošlih razdoblja i njihove međusobne vizualne refleksije. Komprimirajući u suvremenoj keramičkoj formi modernim izričajem dvije priče: baroknu i suvremenu, približavajući tako različite prostorno-vremenske dimenzije, uspostavljajući među njima kontakte i pričajući o njima "višedimenzionalno".

keramaeikon_3.jpg

Autori su tu upleli niti prošlosti u potku sadašnjosti, pritom unijevši u svoje priče i elemente osobne i zajedničke memorije - tradiciju, ali i nova umjetnička strujanja. Koncept teme potaknuo ih je na istraživanja i na zaranjanja u prošlost, a rezultat je mnoštvo suvremenih radova. Suvremenih i iznenađujuće uzbudljivih zbog svojih oblikovno-značenjskih poveznica s barokom - rekla je na otvorenju autorica koncepcije i kustosica izložbe Višnja Slavica Gabout.

Varaždinskoj publici, ali i posjetiteljima Varaždina i Baroknih večeri svoje su radove izložili keramičari iz Hrvatske i Slovenije - Adela Mrak, Ana Ereš, Arnalda Bulva, Boris Roce, Eduard Pavlović, Gordana Labaš, Helena Angelski , Jana Grgasović, Monika Kukučević, Nataša Sikora, Nevenka Horvat-Stehr, Sanja Lovrenčić, Sapana Gandharp, Saša Martinović Kunović, Smiljana Brezovec Meštrić, Vesna Osojnički, Vladimir Pecić, Vlasta Pastuović Aleksić, Zdenko Šlibar i Željka Bračko.

keramaeikon1.jpg

keramaeikon2.jpg

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Varaždina i Varaždinske županije, a za razgled ostaje postavljena do 24. studenog.