Bojan Pogrmilović Foto: Privatna arhiva

INTERVJU Bojan Pogrmilović: “Dođite sutra na koncert zbora INA-e u HNK, nećete zažaliti!”

N.L./VV | 5.12.2016. u 11:45h | Objavljeno u Društvo

Mješoviti pjevački zbor KUD-a „INA“ nastupit će za Dan grada Varaždina u velikoj dvorani HNK-a Varaždin u utorak 6. prosinca u 19.30 sati. Naime, Zbor KUD-a „INA“ slavi 40 godina rada pa je i to jedan od povoda da obljetnicu proslavi kad i Varaždin svoj dan. Nastupit će uz varaždinski zbor Kapela Paulina Warasdin i tamburaše CTK-a Varaždin. Na repertoaru imaju pjesme od narodnih uspješnica do zabavno-glazbenih evergreena iz mjuzikala, a o svemu smo tome porazgovarali s dirigentom zbora Bojanom Pogrmilovićem.

Kakav ste program pripremili za Varaždin, hoćete li ga prilagoditi zagorskom, odnosno miljeu varaždinštine?

Program koncerta kakav je ovaj u povodu dana grada Varaždina sastavljen je koliko brižno toliko i pažljivo. Nadam se da vaši čitatelji neće zamjeriti ako ostanem pomalo tajnovit. Iskustvo uči da je lijepim bolje iznenaditi nego ga najavljivati. Svakako i kolege iz Kapele Pauline i mi iz INE vodimo brigu o ukusu i ljubavi za pjesmu grada koji je sam po sebi sinonim glazbe.

Koliko članova ima zbor i hoćete li svi doći u Varaždin?

Rođendan grada Varaždina svakako nalaže naš puni angažman i mi dolazimo u svojem punom sastavu u punoj formi i k tome neposredno nakon proslave našeg velikog jubileja. U glazbenoj kulturi Hrvatske pjevati punih 40 godina u zboru kakav je naš zaista je vrijedno postignuće. Dakle mi ćemo dati sve od sebe i kad budemo pjevali sami i kad zajedno s varaždinskim domaćinima zapjevamo zajedno.

Uz Vas će nastupiti Zbor Kapela Paulina Warasdin i tamburaši CTK-a Varaždin, jeste li kad već dijelili pozornicu s nekima od njih, hoćete li možda zajedno izvoditi neke pjesme?

Na ovo sam pitanje već djelomično odgovorio a što se zajedničkih nastupa tiče njih je bilo i u Zagrebu i u Varaždinu i drugim gradovima. Mi smo dobri prijatelji i itekako dobro i lako surađujemo. U amaterskom zborskom pjevanju ima puno istinske ljubavi i strasti za muziku a iz toga i lijepih susreta i druženja. Takvo će biti i ovo u povodu dana grada Varaždina.

Kako ste proslavili 40. obljetnicu uspješnog djelovanja, odnosno slavite li ju još uvijek?

Glavnu proslavu održali smo u Hrvatskom Glazbenom Zavodu u Zagrebu i u prepuno dvorani doživjeli jednu od onih večeri kad vam se sav trud i odricanje, vrijeme i glazbena ljubav vrate na čudesan način. To vam je ono kad dobijete nagradu za nešto što ste mukotrpno radili. To je neopisiva radost koja zborskom pjevanju daje nagradu zajedništva s auditorijem.

Što je to u zborskom pjevanju, odnosno u usklađenosti glasova, što izaziva trnce kod slušatelja, kakva je to tajna, postoji li neko objašnjenje?

U muzici i zborskom pjevanju posebno onom koje nije profesionalno konotirano ima puno emocija, puno ljubavi i strasti. Tehnička perfekcija nadomješta se entuzijazmom i radošću istraživanja. Naravno neke stvari se pretpostavljaju. Na primjer jasni kriteriji i spremnost na suradnju koja ne proističe iz slijepe subordinacije već odluke da se daje i daruje bez obzira na sve.

Kako odabirete glazbeni materijal? Idete li uvijek na sigurno – obrađujete li poznate skladbe – ili nekad riskirate pa odaberete nepoznate pjesme i pokušate im dati svoj glas?

Morate znati kako surađujemo i sa suvremenim autorima. Neki kompozitori nas osobito cijene pa se i njihova djela nalaze na našem repertoaru. Mi se dobro poznajemo i upućeni smo jedni na druge tako da je prisutna svijest o zajedničkoj važnosti i za zborsko pjevanje i za ukupni glazbeni amaterizam a u našem slučaju i za kompaniju čije ime nosimo. Naravno da je i naš i status sličnih zborova ispod potrebne razine suradnje no mi smo „ amateri“ svjesni svoje važnosti za ukupnu glazbenu kulturu kod nas. To je odgovornost ali i privilegija. Kad negdje putujemo osobito izvan domovine mi zaista postajemo ambasadori hrvatske kulture i glazbe. Nekome to zvuči pretenciozno ali to je živa istina koju smo spoznali i za našeg ovogodišnjeg gostovanja u Francuskoj. To je lijep osjećaj i članovima našeg zbora puno znači.

Zborovi, simfonijski orkestri i folk pjevači ponekad imaju izlete u žešće glazbene žanrove, suradnje s rokerima i slično, jeste li vi kad tako eksperimentirali? S kojim biste rokerom/icom vi željeli nastupiti?

Postoji stara i neupitna istina da kvaliteta glazbe ne proističe iz žanra. Muzika se dijeli na dobru i onu lošiju ili na onu koju volite više od one druge. Mi smo u našem repertoaru imali i imamo i takvih uvjetno rečeno slobodnijih pristupa. Ipak jedna od naših misija je i njegovanje tradicije i onog najboljeg u njoj. Tako snažimo kvalitetu zbora i ispunjavamo kriterije koji su mjera istinske umjetnosti. Slušatelji su često ljudi koji su i sami pjevali i poznaju repertoar tako da je naša odgovornost velika. I mi smo važan dio naše glazbene kulture i mi joj dajemo bitne karakteristike. Tu ima i prava ali i obveza. Ozbiljan rad to pretpostavlja. Kvaliteta i ponovno kvaliteta daju rezultat a stalno usavršavanje rađa novim spoznajama koje mijenjaju percepciju glazbe. To je uzbudljivo i uvijek iznova nadahnjuje.

Spomenuli ste da narodnim pjesmama dajete autohtoni vokalni okvir. Po čemu se to, na primjer, dalmatinska pjesma razlikuje od slavonske osim po jeziku/narječju?

Možda je bolje govoriti o bogatstvu i razlikama regionalnog glazbenog izričaja u Hrvatskoj. Teško da ima sličnih primjera da na relativno malom prostoru imate toliko različitih formi i tipova pjesme a da pritom kvaliteta oduševljava. To je predivna spoznaja a kako se ja glazbom i edukacijom bavim više od 35 godina tvrdim da je njegovanje takve različitosti ali i skrb za autentičnost i obveza i privilegija i radost. Dođite i vi u HNK-Varaždin 6.12. u 19.30 i uvjerite se u ovo. Dođite i poslušajte o čemu govorim. Znam da nećete zažaliti.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci