III. OŠ Varaždin ugostila sudionike projekta "To bee or not to bee – development of ecological competeces“

vv | 15.5.2024. u 09:31h | Objavljeno u Društvo

U III. Osnovnoj školi Varaždin od 28. travnja do 2. svibnja 2024., odvijala se inspirativna i edukativna mobilnost u sklopu Erasmus projekta "To bee or not to bee – development of ecological competences". 5 učenica i 4 učitelja iz EB1/PE com Creche da Nazare, Madeira, Portugal, udružili su snage s 18 učenika i 2 učitelja iz Osnovne škole br. 1 u Przyszowi, Poljska, kako bi tijekom pet dana s našim učiteljima i učenicima istraživali ekološke teme i razmjenjivali kulturu.

Raspored i sve aktivnosti bile su raznolike kao i sami sudionici, spajajući kulturnu povezanost s praktičnim radionicama i aktivnostima na otvorenom usmjerenim na dublje razumijevanje brige o okolišu. Učitelji iz ERASMUS + tima III OŠ Varaždin za sve učenike i učitelje pripremili su bogate i inspirativne radionice.

Učiteljica Ana Plantak vodila je radionicu Workshop on Making and Recycling Old Candles u kojoj su sudionici mogli naučiti kako izrađivati nove svijeće od starih, reciklirajući ih na kreativan način. Učiteljice Anja Hrain i Suzana Kućar te pedagoginja Valentina Habunek Mrazović vodile su zabavne aktivnosti s učenicima omogućujući im da se upoznaju i povežu putem igara i timskih izazova.

0-02-05-8077937d3b66351a35247b3dc8dd24408bb72c951134cb789ee79c2f7f0b5e33_abfee98e1da930021.jpg

Učenici i učitelji iz svih zemalja imali su priliku predstaviti svoje škole, kulture i tradicije kroz različite prezentacije i aktivnosti u sklopu događanja Cultural day.

Učiteljica Željka Hutinski vodila je radionicu inspirativnih citata o ekologiji Green Thoughts: Inspirational Workshop with Eco Quotes kako bi sudionike potaknula na razmišljanje i inspirirala ih na djelovanje zaštite okoliša kroz motivirajuće citate. Učiteljica Ivana Sukačić organizirala je radionicu čišćenja rijeke Plitvice Let´s clean together – Plitvica-River cleaning, pružajući priliku učenicima da sudjeluju u očuvanju okoliša kroz praktičnu akciju.

Učiteljica Željka Hutinski vodila je interaktivnu radionicu Unity in diversity koja je promovirala toleranciju, razumijevanje i poštovanje među različitim kulturama i nacionalnostima. Učiteljica Anja Hrain organizirala je vanjske aktivnosti u vrtu škole Lets plan(t) together, potičući učenike na istraživanje prirode i biljnog svijeta kroz različite aktivnosti.

Na Praznik rada svi sudionici su se okupili na rijeci Dravi kako bi proslavili Praznik rada uz tradicionalni grah, šetnju uz rijeku i u šumi te različite sportske aktivnosti na otvorenom. Vodile su ih učiteljice Željka Hutinski i Anja Hrain te pedagoginja Valentina Habunek Mrazović, a za sve sudionike su pripremile pravu avanturističku radionicu pod nazivom Run Forest Run! Sudionici su posjetili i Ergelu Đulabić gdje su se družili s predivnim životinjama i uživali u zajedničkim trenucima.

Pod vodstvom učiteljice Ivane Fiket, radionica Nature detectives započela je učenjem riječi povezanih s ekologijom. Učenici su zatim dobili zadatak pronaći te riječi u dvorištu škole te ih dokumentirati fotografiranjem. Svaka slika je zatim uploadana na zajednički Padlet, stvarajući virtualni pano bogat ekološkim otkrićima.

viber_slika_2024-04-30_16-39-03-1091.jpg

Učiteljica Suzana Kućar vodila je radionicu Textile recycling workshop: Dog toys u kojoj su učenici izrađivali igračke za pse od starih tekstilnih materijala, promičući održivost i suosjećanje prema životinjama.

Učiteljica Ivana Banek vodila je radionicu Can Creations: Vase Crafting and Decoupage Workshop u kojoj su sudionici učili kako pretvoriti obične limenke u prekrasne vaze kroz tehniku dekupaža.

Sudionici su posjetili i Muzej Anđela gdje su sudjelovali u kreativnim radionicama i divili se ljepoti našeg grada Varaždina.

- Kroz pet nezaboravnih dana, sudionici Erasmus projekta "To Bee or Not to Bee" duboko su uronili u svijet ekologije, kulture i prijateljstva. Svaka radionica, svaki trenutak proveden zajedno bio je poput sitnice u prekrasnom mozaiku koji su zajedno stvarali. Od učenja kako pretvoriti stare svijeće u nove, do istraživanja tajni prirode u dvorištu škole, u našem gradu i okolici, svaki korak na tom putovanju bio je ispunjen radošću, maštom, inspiracijom i učenjem - istaknuli su iz III OŠ Varaždin.

- Dok su se sudionici opraštali jedni od drugih, srca su im bila ispunjena ne samo novim znanjem, već i dubokim osjećajem povezanosti s drugima i s okolišem koji ih okružuje. Njihovi su koraci ostavili tragove inspiracije i promjene, podsjećajući nas da zajedničkim snagama možemo stvoriti svijet u kojem se ljepota prirode cijeni i čuva za buduće generacije. Kroz projekt "To Bee or Not to Bee", ovi su mladi ljudi ne samo postali ekološki osvješteniji, već su i ojačali veze među kulturama, gradeći mostove razumijevanja i poštovanja. Njihova priča je inspiracija za sve nas da se angažiramo u zaštiti okoliša i u gradnji boljeg sutra - zaključili su.

WhatsApp_Slika_2024-05-02_u_14.38.53_50e602c41.jpg