I nakon zahtjevne godine za vinare - medalje s Decantera Foto: Ilustracija/Arhiva VV

I nakon zahtjevne godine za vinare - medalje s Decantera

Ivica Kruhoberec | 4.3.2024. u 16:00h | Objavljeno u Društvo

U vinogradarskom svijetu prošla je godina bila jedna od najzahtjevnijih, što se prije svega vidi u padu prinosa, koji su bili manji od 20 do 50 posto, a kod nekih vinogradara i 70 posto, kao dubrovačke malvazije u Konavlima. Na kontinentu nije bilo tako strašno, ali je bilo kiše i bolesti pa je bilo pitanje kakva će biti berba i kasnije vina. Međutim, rezultati su iznenađujuće dobri.

Kratak je to osvrt na proteklu vinsku godinu Siniše Lasana, sommelier i vinskog sudca, koji je već pet godina i vinski izbornik Varaždinske županije. Tako je i ove godine. Naime, kako je tijekom nedavne radionice pojasnio pročelnik županijskog ureda za poljoprivredu i ruralni razvoj Dragutin Vincek, nakon što je dvadesetak vinara odabralo svoja vina koja bi mogla zadovoljiti normu Decantera, najprestižnijeg svjetskog ocjenjivanja vina na kojem vinari postižu sve bolje rezultate, Lasan je odabrao ona koja odlaze u London uz potporu Varaždinske županije.

- U Varaždinskoj županiji uglavnom su zasađene međunarodne sorte, koje uspijevaju na kontinentu s hladnijom klimom nego na obali gdje bi vinogradarstvo moglo doći u probleme zbog promjene klime koja je sve toplija. Bijela vina su glavna, manji postotak otpada na crvena, odnosno crna vina, i to pretežito crni pino, koji može tu dati dobar rezultat. A on je prošle godine iznenađujući... - naglasio je Lasan.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...