HŽ umirovljenicima omogućio besplatan prijevoz, evo rezultata u prva tri mjeseca

Varaždinske vijesti | 5.4.2024. u 10:23h | Objavljeno u Društvo

Od 1. siječnja 2024. uveden je pilot-projekt besplatnoga željezničkog prijevoza umirovljenika i starijih od 65 godina koji im omogućava neograničeno korištenje željezničkog prijevoza na području Republike Hrvatske u 2. razredu redovnih vlakova. Kako poručuju iz Hrvatskih željeznica, u prva tri mjeseca oko izdano je oko 120.000 pametnih kartica na temelju kojih umirovljenici i stariji od 65 godina ostvaruju pravo na besplatno putovanje. U istom razdoblju ostvarili su oko 300.000 putovanja.

Pilot-projekt omogućuje besplatna svakodnevna i povremena putovanja npr. na jednodnevne izlete, posjete događanjima i manifestacijama, odlaske liječniku i druga putovanja.

Umirovljenici i osobe starije od 65 godina pravo na besplatan prijevoz ostvaruju na temelju pametne kartice HŽ Putničkog prijevoza i kupljenog profila po cijeni od 2,65 € (profil vrijedi do kraja godine). Za ostvarivanje prava na profil umirovljenik treba predočiti ispravu o primanju mirovine HZMO-a i identifikacijski dokument, a osoba starija od 65 godina identifikacijski dokument. Zahtjev i potrebnu dokumentaciju o mirovini i/ili godinama starosti trebaju predati na blagajni ili putem e-maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Uz predočenje pametne kartice karte se preuzimaju na blagajnama ili kod konduktera u vlaku.

Zbog velikog interesa do 15. travnja 2024. umirovljenici mogu putovati besplatno uz predočenje rješenja HZMO-a o mirovini ili odreska mirovine i identifikacijskog dokumenta, a osobe starije od 65 godina uz predočenje identifikacijskog dokumenta. Od 16. travnja 2024. umirovljenici i osobe starije od 65 godina trebaju imati pametnu karticu s kupljenim profilom. S obzirom da određeni broj pametnih kartica nije preuzet, molimo putnike da pametne kartice preuzmu na blagajni na kojoj su predali dokumentaciju za izradu kartice ili blagajni koju su naveli kao mjesto za preuzimanje pametne kartice.