Hrvatski stručnjaci s FOI-ja s projektnim partnerima implementirali sustav e-učenja na Maldivima

Varaždinske vijesti | 15.3.2022. u 16:16h | Objavljeno u Društvo

Partneri na projektu "AMED - Advancing Higher Education in Maldives Through E-learning Development" (Unapređenje visokog obrazovanja na Maldivima kroz razvoj e-učenja), u okviru kojeg Fakultet organizacije i informatike iz Varaždina uvodi kompletan sustav e-učenja na Malvidima, ovoga tjedna borave u Varaždinu, a tom su prilikom održali i sastanak s domaćinima na FOI-ju gdje su im prezentirani primjeri dobre prakse u implementaciji e-učenja i primjeni novih tehnologija i modela učenja na daljinu.

U Varaždinu borave projektni partneri s Nacionalnog sveučilišta na Maldivima (Maldives National University), Otvorenog sveučilišta Katalonije (Universitat Oberta de Catalunya) i Hrvatske akademske i istraživačke mreže (CARNET).

Sastanak je organiziran kao jedna od posljednjih aktivnosti na projektu, a izrazito je značajan jer u okviru njega FOI posljednje tri godine daje ekspertizu za uvođenje modela e-učenja na Nacionalno sveučilište na Maldivima, kojem je zbog slabe prometne i mrežne povezanosti više od 200 otočja ovakav sustav bio i više nego potreban.

Projekt je započeo 2019. godine, u potpunosti je financiran sredstvima Erasmus+ programa Europske komisije u iznosu od 720.592 eura, a glavni mu je cilj ojačati kapacitete i širenje znanja u visokom obrazovanju. Do sada su u okviru projekta provedene gotovo sve projektne aktivnosti, a u njih je bilo aktivno uključeno više od 50 sudionika (menadžera, nastavnika, tehničara, djelatnika stručnih službi) s maldivskog Sveučilišta (MNU). Svi su oni sudjelovali u edukacijama kroz razvijeni studijski program s ciljem podizanja kapaciteta i osposobljavanja za primjenu online nastavnih programa.

„Realizacija ovog projekta je došla u ključnom trenutku pandemije, kada su brojna sveučilišta morala preći na ovaj model realizacije nastave. Ovu dobru praksu primijenit ćemo zasigurno i na drugim projektima“ – istaknula je dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep.

Razvijen je i studijski program u 4 modula koji će biti akreditiran kako bi bio dostupan i za buduće edukacije nastavnika i drugih djelatnika na MNU i nakon završetka projekta AMED.

„U okviru projekta radilo se i na podizanju strateškog pristupa uvođenju e-učenja te je razvijen jedinstveni Strateški dokument koji će Sveučilištu na Maldivima omogućiti daljnji razvoj e-učenja“- istaknuo je voditelj projekta i prodekan na FOI-ju izv. prof. dr. sc. Igor Balaban.

„ Stručnjaci s FOI-ja i iz CARNET-a su nam u Varaždinu organizirali tzv. job shadowing koji omogućava prijenos dobre prakse u organizaciji i provođenju e-obrazovanja na maldivski obrazovni sustav. Ukupno 16 naših predstavnika iz različitih sektora maldivskog Nacionalnog sveučilišta sudjeluje u izlaganjima i radionicama iz područja e-obrazovanja kako bi unaprijedili postojeće procese u našoj instituciji“ – objasnila je voditeljica projekta na MNU Shimna Shakeeb.

Projektnim sredstvima nabavljena je i postavljena oprema za njihovo provođenje i daljnji razvoj e-učenja na Maldivima u vrijednosti od 200.000 eura.

„Mnogi naši nastavnici nisu bili upoznati s ovakvom tehnologijom i drago nam je da nakon ovog projekta naše sveučilište još više napreduje po pitanju tehnološkog razvoja“ – rekao je prorektor Nacionalnog sveučilišta na Maldivima dr. sc. Mohamed Shareef.

U opremanju maldivskog sveučilišta svoju je ekspertizu dao CARNET. „Imamo znanje koje želimo prenijeti izvan granica Hrvatske, a samim time i potvrđujemo naše znanje i proširujemo vlastito iskustvo“ – rekla je Dragana Kupres iz CARNET-a.

U Varaždinu borave i predstavnici španjolskog sveučilišta UOC, čiji projektni koordinator dr. sc. Marcelo Fabian Maina ističe da se na tom Sveučilištu nastava na daljinu izvodi na tri jezika – engleskom, španjolskom i katalonskom, a u fokusu su uvijek studenti i njihove aktivnosti.

„Taj smo model htjeli prenijeti i na ovo maldivsko sveučilište“ – zaključuje Maina.

Ovaj susret je pripremni sastanak za završnu konferenciju projekta AMED koja će se održati na Maldivima u svibnju, što će biti izvrsna prilika za predstavljanje svih postignutih rezultata i učinaka projekta.

U okviru posjeta Hrvatskoj, osim FOI-ja, projektni tim je posjetio i Tehnološki park Varaždin, Regionalni obrazovni centar ROC (CARNET), a prezentiran im je i rad Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu (SRCE). Uz to, tim će turistički posjetiti i Zagreb te Krapinu.