HNK Varaždin uključio se u projekt "Uključi me kulturno"; pojedine predstave moći će pratiti i gluhe osobe

VV | 20.1.2023. u 16:00h | Objavljeno u Društvo

Na današnjoj izvedbi predstave "Tartuffe, Tartuffe, Tartuffe" HNK u Varaždinu je započeo suradnju u projektu "Uključi me kulturno". Cilj projekta je sprečavanje diskriminacije osoba sa senzornim oštećenjima, u ovom slučaju gluhih i nagluhih osoba, u kulturnom životu kroz njihovo uključivanje kao redovne publike kazališnih predstava kojima se ravnopravno kao i čujućim osobama putem prilagođenih titlova osigurava dostupnost izvedbene umjetnosti. Projekt provodi Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator, a financiran je sredstvima Ministarstva kulture i medija.

Partner projekta u Varaždinu je Udruga gluhoslijepih osoba Varaždinske županije koja ima dobru interakciju sa svojim članovima i koji su vrlo zainteresirani za ovaj oblik suradnje.

- Osvijestili smo potrebu za podizanjem kulturne osviještenosti u zajednici gluhih i nagluhih osoba, za osnaživanjem te zajednice i potrebu za brigom o dostupnosti kulturnih sadržaja za njih, a najvažnije, osvijestili smo njihov velik interes za redovnim posjetima kazalištu.

Naišli smo na veliku podršku u vodstvu HNK u Varaždinu i intendantica Senka Bulić je s velikim entuzijazmom i spremnošću prihvatila naš poziv za sudjelovanjem HNK u ovom važnom projektu - ističu u  udruzi Alternator i najavljuju da će u varaždinskom HNK u sezoni 2022./2023. prilagoditi dvije predstave  za osobe s oštećenjem sluha.

Označeno u