Grofica Lujza ponovo se udala u Trakošćanu

| 3.11.2015. u 16:37h | Objavljeno u Društvo

Projekt pod nazivom „Grofica Lujza“ kojem je cilj lik i djelo grofice Lujze Erdödy približiti javnost uspješno je predstavljen u Dvoru Trakošćan. 25. listopada posjetitelji dvora mogli su u njemu zateći grofičinu dvojnicu Dubravku Baneković koja ih je srdačno dočekivala u Glazbenom salonu pripovijedajući o ženidbi grofice Lujze Drasche von Wartinberg za grofa Rudolfa Erdödyja. Sam obred njihova vjenčanja bio je obavljen u dvorskoj kapelici dvora 1. listopada 1881. godine. Dvor je tada bio u vlasništvu Rudolfove sestre grofice Julijane Drašković.

Obred vjenčanja vodio je župnik iz Madžareva Stjepan Haukovec. Vjenčanje je opisao i u Spomenici madžarevske župe te je upravo taj opis poslužio voditelju projekta Tiboru Martanu da osmisli kraći monolog o vjenčanju za grofičinu dvojnicu.

Svećenik Stjepan Haukovec je prema Rudolfovoj želji u župnoj crkvi sv. Vida i sv. Jurja u Madžarevu tri puta župljanima najavio njegovu ženidbu s groficom Lujzom. Na vjenčanje je stigao dan ranije, dužnost ispovjednika pripala je vničkom župniku i začasnom kanoniku Petru Rusanu. Obred vjenčanja je obavljen u jutarnjim satima u dvorskoj kapelici. Nakon njega uslijedio je svečani ručak.

Oko četiri sata popodne svatovi su kočijama prema mom novom Lujzinom domu u Novom Marofu. Putem je svadbenu povorku pozdravljalo brojno stanovništvo. U predvečernje je povorka stigla nadomak Novog Marofa. Na kamenom mostu kojim su trebali prijeći rijeku Bednju i ući u Novi Marof dočekalo ih je predivno iznenađenje. Mještani su podigli predivan slavoluk s natpisom dobrodošlice. Uz put stajalo je nepregledno mnoštvo ljudi sa upaljenim lampionima i drugim svjetiljkama. Pozdravljali su mladence mašući raznobojnim zastavicama. Dobrodošlicu im je zaželjela i četa od 46 seljačkih konjanika odjevenih u svečanu narodnu nošnju. Pred dvorcem ih je dočekala glazba i bengalska vatra. Brak je bio sretan i potrajao je pune 43 godine. Prekinut je smrću grofice Lujze.

Po izvedbi monologa grofičina dvojnica prošetala je Dvorom dijeleći posjetiteljima kruščiće sa sjemenkama lana. U glazbenom salonu održana je i radionica izrade ruži od krep papira koju su vodile Štefanija Vuk i Ana Martan. Događanju je bilo nazočno i nekoliko Marofčana. Sve prisutne iznenadila je Mirela Šantek iz Krča donijevši na događanje „grofovsku“ tortu od oraha.

Kustosica Dvora Andreja Srednoselec te muzejska pedagoginja Etnografskog muzeja iz Zagreba Željka Jelavić izriču pozitivno mišljenje o projektu „Grofica Lujza“ te predlažu daljnje smjernice njegovog razvoja kroz zajedničku suradnju i druge oblike potpore, izvijestio je etnolog Tibor Martan.

Označeno u