Sve je spremno za Noć muzeja: od Erike i kukaca do svijetiljka, lustera i donjeg rublja! Foto: GMV arhiva / ilustracija

Sve je spremno za Noć muzeja: od Erike i kukaca do svijetiljka, lustera i donjeg rublja!

Varaždinske vijesti | 24.1.2021. u 13:30h | Objavljeno u Društvo

Noć muzeja, koja se u koordinaciji Hrvatskoga muzejskog društva organizira 16. put zaredom, zbog okolnosti izazvanih koronavirusom ove se godine u većini hrvatskih muzeja održava u digitalnom obliku. Tako će biti i u Gradskome muzeju Varaždin, s virtualnim programima, od kojih je za neke predviđeno i sudjelovanje s publikom uživo.

Digitalna Noć muzeja održat će se u petak 29. siječnja, od 18 sati, u virtualnom okružuju - www.gmv.hr, www.facebook.com/GMVarazdin i Zoom platforma.

Proteklih godina izložbene postave GMV-a svaki put u Noći muzeja razgledalo je 6.000-7.000 posjetitelja, po čemu je varaždinski muzej u toj manifestaciji uvijek bio među najposjećenijima. S obzirom na to, pretpostavlja se da bi Gradski muzej Varaždin i ove godine zabilježio velik broj posjetitelja, no kako se nikoga ne želi izlagati riziku, program se priređuje u virtualnom okružju.

Premda doživljaj razgleda muzeja uživo ne može zamijeniti ni najgenijalnije osmišljena virtualna stvarnost, u GMV-u se vjeruje da će publiku ovog puta ipak zainteresirati i digitalni sadržaji priređeni za ovogodišnju Noć muzeja, kao i to da će se dogodine ova popularna hrvatska manifestacija održati na najprimjereniji način, „na licu mjesta“ u muzejima.

Svjetlost u noći / 18.00 – 18.45 sati
Kustosica Jelena Rančić provest će posjetitelje prostorijama stalnog postava u Starom gradu u kojima su izloženi različiti tipovi svjetiljki, svijećnjaka i lustera. Neki od njih nisu samo izlošci nego su zaista i u funkciji. Program će se održati na Zoom platformi, a prvih 100 sudionika koji se u 18 sati priključe predavanju saznat će nešto o povijesti rasvjete.

Pitajte kustosa: Iz prošlosti Varaždina / 20.00 – 21.00 sat
Kustosica (muzejska savjetnica) Spomenka Težak odgovarat će na pitanja posjetitelja vezana uz prošlost Varaždina i značajne Varaždince. Posjetitelji se uključuju prijavom na Zoom platformu, gdje mogu postavljati pitanja i doznati neke pojedinosti iz varaždinske povijesti.

(Poveznice za prijavu na Zoom platformu za programe Svjetlost u noći i Pitajte kustosa bit će objavljene na mrežnim i Facebook stranicama GMV-a 29. 1. 2021. godine.)

Od pogleda skriveno / od 18.00 sati
Na mrežnim i Facebook stranicama GMV-a premijerno se predstavlja virtualna izložba donjeg rublja, čiju koncepciju upotpunjuje i modni pribor te djela likovne umjetnosti i fotografije. Posjetitelji imaju prilike zaviriti u rekonstruirane budoare i intimni svijet njihovih korisnika. Autori: Ljerka Šimunić i Vedran Hunjek.

Erik/a – vunasti nosorog 360˚ / od 18 sati
Eksponat kostura vunastog nosoroga i ostalih izloženih fosilnih ostataka velikog jelena, stepskog bizona i vunastog mamuta može se razgledati na Facebook stranicama GMV-a putem 360° panoramske fotografije.

Čudesni svijet kukaca
Noćne leptire, pčele, mrave, ose… posjetitelji imaju prilike istraživati u noćnoj virtualnoj šetnji kroz stalni postav Svijet kukaca na mrežnoj stranici GMV-a. Čudesni svijet ove najbrojnije životinjske vrste otkriva se kroz multimedijski prikaz postava, uz glazbu s ambijentalnim zvukovima staništa kukaca (stalno dostupno na mrežnim stranicama GMV-a).

Stari majstori / od 18 sati
Najstarija djela iz Stalnog postava starih majstora Galerije umjetnina, uključujući i Žitnu Madonu iz 15. st., mogu se razgledati na mrežnim stranicama GMV-a, gdje su dostupne i igre slagalice s primjerima umjetnina iz postava.

Virtualna izložba
OD POGLEDA SKRIVENO
www.gmv.hr / www.facebook.com/GMVarazdin

Virtualna izložba Od pogleda skriveno prikazuje atmosferu upotpunjenu dijelovima odjeće i modnog pribora koji najčešće nisu bili vidljivi, niti su to smjeli biti. Razlog tomu bila je sramežljivost vezana uz tabu prikazivanja golog tijela, posebno naglašena od 17. do sredine 20. stoljeća u europskim zemljama. Odjeća koja se izravno odijevala na nago tijelo na taj je način također postala dio privatnosti i skrivena od pogleda. Riječ je o donjem rublju i njegovu razvoju predstavljenome na muzejskim predmetima, iako je starijih primjeraka malo sačuvano jer se dugo nosilo, prepravljalo i krpalo dok nije postalo neupotrebljivo. Korzeti, grudnjaci, gaće i potkošulje tek su se početkom 20. stoljeća počeli javno izlagati u izlozima dućana i trgovačkih centara.

Taj dio svakodnevnog života povezan s odijevanjem, ukrašavanjem i održavanjem higijene odvijao se u intimi zasebnih prostora, a kod imućnijih slojeva u odvojenim prostorijama za ženske i muške članove obitelji. S vremenom su ti intimni prostori prerasli u malene salone, budoare. U 18. stoljeću javili su se u Francuskoj (fr. boudoir) kao mjesta gdje se pripadnik aristokracije uz pomoć osoblja, najčešće sobara, kupao, odijevao, a često i spavao. Pristup je bio dozvoljen supružniku. Ubrzo i žene dobivaju svoj intiman prostor u dvorcu ili palači u obliku maloga damskog salona, smještenoga uz spavaću sobu, namijenjenom odijevanju i kompletiranju toalete, a ponekad i intimnim posjetima, kao tajnovito ljubavničko gnijezdo. U novije vrijeme budoar se sveo na toaletni stolić sa zrcalom u okviru spavaće sobe.

Umjetnici su često prikazivali ambijente budoara s razodjevenim ženskim likovima. Uz predmete iz Zbirke tekstila, nakita i modnog pribora, interes izložbe usmjeren je i na djela likovne umjetnosti i fotografije. Rekonstrukcijom malenih salona za uljepšavanje dočarat će taj intimni mikrosvijet i njegove korisnike.

Autorica stručne koncepcije, scenarija i kataloga je muzejska savjetnica u GMV-u Ljerka Šimunić, koja je ovu izložbu priredila kao svoj „oproštajni“ projekt povodom odlaska u mirovinu. Suradnici: režija, snimanje, scenarij i postprodukcija: Vedran Hunjek / fotografija: Andrej Švoger / uloge: Antonija-Tena Torjanac, Zdenko Brlek.

Izložba će biti predstavljena u sklopu Digitalne Noći muzeja 29. siječnja 2021. godine na mrežnim i Facebook stranicama GMV-a, gdje će i nadalje biti dostupna za razgled.

Noc_muzeja_2021.jpg