Gradska knjižnica i čitaonica “Metel Ožegović“ na novoj lokaciji: Preseljeno čak 80 tona knjižne građe

Julijana Marčec | 26.4.2021. u 14:37h | Objavljeno u Društvo

U prostor od 2.100 četvornih metara smješteni su Odjel za odrasle i Odjel za stranu literaturu i mlade.

- Zadovoljan sam i sretan što smo u planiranom roku uspjeli preseliti i otvoriti knjižnicu - rekao je ravnatelj Mario Šoštarić i zahvalio svima koji su sudjelovali u ovom iznimnom projektu.

Novi prostor knjižnici je službeno dodijeljen 15. siječnja, na obljetnicu osnivanja ilirske čitaonice, a preseljenje građe započelo je već 18. siječnja.

- Prvo smo selili naše police, montirali stari namještaj, a onda i prve pakete s građom iz vile Bedeković. Čim je stigla nova oprema, koja je također postavljena u novom prostoru, počeli smo sa selidbom knjižne građe s Trga slobode, a pritom smo organizirali rad na Odjelu za odrasle u jednoj smjeni – rekao je ravnatelj dodavši kako su 1. ožujka u novim depoima u kući Ritz montirani klizni regali, pa su uz književnost i beletristiku počeli seliti i stručnu i znanstvenu literaturu.

U selidbu su osim djelatnika knjižnice bili uključeni i pripadnici Udruge veterana 7. gardijske brigade Puma.

U 40 dana preseljeno 4.000 kutija

- Zahvaljujem pripadnicima Udruge koji su odradili “lavovski“ posao i pomogli nam da u manje od četrdeset dana preselimo 4.000 kutija, od kojih je svaka imala oko 25 kilograma. To je osamdesetak tona knjižne građe i oko deset tona namještaja koje je uz djelatnike selilo dvadeset pripadnika Udruge veterana. Knjižnica je cijelo to vrijeme bila otvorena i korisnici su mogli posuđivati knjige – rekao je Šoštarić i dodao kako je s Trga slobode i vile Bedeković u kuću Ritz preseljeno 250.000 knjiga i druge knjižne građe.

Na novoj lokaciji Gradska knjižnica i čitaonica “Metel Ožegović” puno je više prostora namijenjenog korisnicima, a knjižni fond je smješten u boljim uvjetima i na većem prostoru pa je i dostupniji knjižničarima. Uz to, novi su prostori u potpunosti prilagođeni osobama s invaliditetom, pa i one sada mogu nesmetano dolaziti u knjižnicu i koristiti njene usluge.

U novoj knjižnici građa je smještena na nekoliko etaža, pa je uređeno i dizalo. U podrumskom prostoru su uređeni depoi u koje je smješteno otprilike 160.000 knjiga, dok je dio prostora iskorišten za arhivu, novine i sličnu građu. Ulaz za korisnike je iz Kranjčevićeve ulice, a odmah u prizemlju su knjige, uglavnom književnost i beletristika te novi naslovi.

Zahvaljujući novom, moderno opremljenom prostoru knjižnica neće biti samo mjesto za posudbu knjiga, već ugodno mjesto u koji će korisnici rado navraćati.

Mirni kutak za čitanje

- Kao ravnatelju mi je posebno drago što će čitači dnevnih novina u novom prostoru imati svoj pravi mirni kutak, jer više neće biti na ulazu u knjižnicu, nego će imati svoj mir i tišinu, novine će čitati sjedeći u udobnim foteljama, a ne kao dosad na pomalo klimavim stolicama – rekao je Šoštarić.

Dodao je kako će u novom prostoru studijska čitaonica biti samo u funkciji studenata i ostalih korisnika i neće se zatvarati zbog književnih večeri i sličnih događanja kao dosad, jer će svi programi biti organizirani na drugom katu, u lijepo uređenoj multifunkcionalnoj dvorani koja ima stotinjak sjedećih mjesta.