Gostujuća predstava "Otočka terca" 28. ožujka u varaždinskom HNK, dolaze tri sjajne glumice

vv | 25.3.2024. u 20:30h | Objavljeno u Društvo

„Otočku tercu“, predstavu u režiji mladoga beogradskog redatelja Ivana Vanje Alača (sin poznatih beogradskih glumaca Vesne Čipčić i Aleksandra Alača, Splićanina podrijetlom), na gostovanju 28. ožujka u varaždinskom HNK vrijedi pogledati.

Ponajprije zbog triju sjajnih glumica raznih generacija, koje glume jedine uloge u praizvedbi adaptiranoga dramskog teksta mlade zagrebačke spisateljice i dramaturginje, Osječanke rođenjem, Beatrice Kurbel.

Glumačkim damama zajedničko je primorsko podrijetlo. Branka Petrić Fehmiu je jedna od najistaknutijih glumica svoje generacije, koja će 17. travnja imati 87. rođendan. Do umirovljenja bila je prvakinja Jugoslavenskog dramskog pozorišta i do prije dvije godine igrala je u sedam predstava na nekoliko beogradskih kazališnih pozornica. I ono što je rijetkost – i dalje je zovu svijetla pozornice! Iza počasne građanke Novog Vinodolskog su i dvije Sterijine nagrade za najbolje kazališne ženske uloge.

Široj javnosti poznatiji je njezin pok. suprug, Bekim Fehmiu, koji je bio prva međunarodna filmska zvijezda bivše države. Olivera Baljak (68) umirovljena je nacionalna dramska prvakinja i glumačka ikona riječkoga HNK Ivana pl. Zajca, koja ove sezone oduševljava riječku publiku ulogom Ladx Macbeth. Najmlađa među njima, Ana Vilenica (45) ,publici je poznatija iz HRT-ovih sapunica „Dolina sunca“ i „Ponos Ratkajevih“. Od nedavno je ravnateljica Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca.

Morska priča puna humora

Dakle, njih tri sudjeluju u prvoj profesionalnoj kazališnoj produkciji Centra za kulturu Novog Vinodolskog, pravoj morskoj priči, punoj ljudskih brodoloma, ali i topline i humora. Predstava je imala premijeru u kolovozu 2022. u dvorištu Mažuranićeva dvora u Novom Vinodolskom, odakle je krenula s putovanjem po mjestima i gradovima duž obale i otoka, u Istri i na kontinentu, oduševljavajući publiku. U sjeni uspješnosti predstave je nemjerljivi angažman i doprinos mladoga i ambicioznoga novljanskoga novinara sa zagrebačkom adresom, Ante Peričića.

Otocka_terca.jpg

„Otočka terca“ priča je o tri žene. Bela (Olivera Baljak) bodulka je koja je nekad prodavala sladoled. Njezina starija sestra Ava (Branka Petrić) bila je poznata i tražena glumica, ali godine su donijele svoje, ponajprije ono što glumci najteže podnose – zaborav, pa se ona s kopna vraća na otok. Dvije sestre daju oglas za izdavanje sobe kako bi sakupile novac za nabavu drva, jer zima će skoro.

Dolazi im gošća, mlađahna Doris (Ana Vilenica), zagrebačka puca sa Šalate ne bi li o 50.rođendanu iznenadila svojega ljubavnika koji na otoku ima vikendicu. Doris dvjema sestrama, s različitim međusobnim emocijama i stanjima, razbija monotoniju otočke svakodnevice. Njezin će motiv za dolazak na otok pokrenuti kod sestara lavinu potisnutih sukoba i otvoriti stare rane.

Snalažljiva Ava otkrije kako je ON na otoku sa suprugom i dvojicom sinova. I tu počinje glumačko nadigravanje triju Talijinih sljedbenica. Različite životne dobi, u predstavi koja traje sat i petnaest minuta, sjajno korespondiraju međusobno i s publikom . U glumačkom nadigravanju triju vrsnih umjetnica smijeha ne nedostaje, posebice kad se u finalu predstave Ava pohvali ponudom za snimanje reklame. Treba samo izgovoriti :“Najbolja je pizza stare bake“.

Olivera Baljak na prošlogodišnjem 30. festivalu glumca za ulogu Bele nagrađena je Nagradom „Fabijan Šovagović“ „za najbolju glumicu“. Branka Petrić Fehmiu bila je proglašena najboljom glumicom na prošlogodišnjem 18. festivalu teatra Omišalj-Čavle,a primila je i Nagradu Eufemia za najbolje glumačko ostvarenje na festivalu Rovinj Art &More 2023. godine.

Branka_Petric_Eufemija.jpg

Branka_Petric.JPG