IKAR FEST Trodnevni skup o očuvanju kulturne baštine

Julijana Marčec | 25.6.2023. u 18:30h | Objavljeno u Društvo

Održan prvi Internacionalni konzervatorsko-restauratorski festival

Gradski muzej Varaždin organizirao je prvi Internacionalni konzervatorsko-restauratorski festival - IKAR FEST kako bi široj javnosti predstavio konzervatorsko-restauratorsku profesiju, ali i podsjetio na važnost zaštite i očuvanja kulturne baštine.

Na prvom festivalu okupilo se u varaždinskoj palači Herzer više od pedeset stručnjaka iz Hrvatske i inozemstva koji su na predavanjima govorili o važnim i aktualnim temama u toj profesiji.

- Prvo izdanje ovog festivala zamišljeno je da na zabavan način približi ovu profesiju javnosti, pa smo pripremili raznolik program u kojem smo povezali više područja umjetnosti - od filma i glazbe do mode i izložbi - rekla je Daša Suhić Hižak, konzervatorica-restauratorica u GMV-u i idejna začetnica ovog festivala, dodavši kako je za ime festivala odabrala IKAR, prema poznatoj priči iz grčke mitologije, pa Ikar, odnosno njegova krila, predstavljaju kulturnu baštinu koja pod utjecajem negativnih faktora - sunčeve svjetlosti i vlage propada, a Dedalov glas je zapravo poziv na brigu o nasljeđu.

"Inovativni koncept"

Varaždinski muzealci zadovoljni su s odazivom stručnjaka, ali i posjetitelja na prvo izdanje ovog festivala kojeg ćemo pamtiti po inovativnom konceptu stručnog susreta, jer je nit vodilja pri organizaciji bila - edukacija i relaksacija su idealna kombinacija. Kao i svaki stručni skup i ovaj je iznjedrio zanimljivu publikaciju u kojoj su sažetci svih predavanja, no brojne fotografije i odgovori na pitanja ostat će trajna uspomena - posjetiteljima.

ikar_11.jpg

Otvorenje 1. IKAR festa, koji je održan od 14. do 16. lipnja, priređeno je u palači Herzer, u sklopu kojeg su posjetitelji mogli razgledati izložbu plakata složenu u labirint, ali i vidjeti varaždinskog glumca Karla Mrkšu u ulozi Ikara.

Posebno zanimljiva bila je izložba Restauratorski izlog u palači Sermage na kojoj su konzervatori-restauratori pokazali kako izgleda njihov radni dan i publici dočarali koliko je to delikatna struka, pri čemu su predstavili i alate, tehnike te materijale koje koriste da bi restaurirali neko umjetničko djelo.

"Muzejske spike"

Publika je u dvorištu palače Sermage mogla uživati i na predstavi "Muzejske spike" koju su odigrali Mirna Ostrošić i Igor Baksa, te na projekciji kultnog filma "Labyrinth", a zatim u atriju Staroga grada i na koncertu "Večer s Divjo babo" i "Drum attack" u sklopu kojeg, je glazbenica Katinka Dimkaroska ispričala priču o tajnovitoj flauti, izradi njezine replike i otkrila kako je zvučala glazba neandertalaca.

Udaraljkaši Glazbene škole u Varaždinu pokazali su svoje umijeće te svojim koreografskim i ritmičkim nastupom probudili duše spiljskog čovjeka. Za kraj ovog zanimljivog edukativnog događanja u palači Sermage je priređena izložba "Restauracija vs. Relaksacija" na kojoj su konzervatori-restauratori izložili svoja djela, a nakon toga je održano i predavanje "Interdisciplinarnost na djelu – restauracija čembala" u sklopu kojeg je o tehnikama restauracije glazbala s tipkama i struci koja ih je spojila govorio kreativni dvojac Zlatko Pavlinić i Mihovil Depolo.