FOTO Željka Blažetić iz Varaždinskih Toplica istrčala njujorški maraton! Foto: Grad Varaždinske Toplice

FOTO Željka Blažetić iz Varaždinskih Toplica istrčala njujorški maraton!

Varaždinske vijesti | 11.12.2023. u 17:42h | Objavljeno u Društvo

- Zaista je poseban osjećaj predstavljati svoju zemlju i svoj grad - kazala je Željka Blažetić

Gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković u ponedjeljak je održala prijam za Željku Blažetić, trkačicu rekreativku iz Varaždinskih Toplica koja je u studenome istrčala njujorški maraton – TCS New York City Marathon.

zeljka_blazetic_New_York_maraton_varazdinske_toplice_11122023_1.jpg

Kako se sama predstavila, majka, supruga, sestra, kći, profesorica i maratonka Željka rekla je da je to bio jedan veliki svjetski događaj, uistinu poseban, i iznad svoj maratona koje je dosad trčala.

– Stvarno su bile posebna i atmosfera i organizacija, ali i sam osjećaj trčati njujorškim ulicama, bilo je odlično – rekla je Blažetić i dodala da maratone obično trči u proljeće i jesen, a pripreme traju četiri mjeseca.

zeljka_blazetic_New_York_maraton_varazdinske_toplice_11122023_6.jpg

Treninzi sadržavaju pripremni dio od nekoliko tjedana, zatim intenzivni dio te na kraju slijedi smanjenje intenziteta i odmor prije same utrke. Mjesec dana prije njujorškog maratona Željka je trčala maraton u Budimpešti, a predstavljati Hrvatsku i Varaždinske Toplice na tako velikom natjecanju zaista je poseban osjećaj, rekla je.

– Kada su mi javili da su me odabrali da nosim hrvatsku zastavu na svečanosti otvaranja, to je bilo još nešto više. Baš se s radošću sjećam toga kada su prozvali Hrvatsku, predstavili našu državu, prozvali moje ime i kada sam nosila hrvatsku zastavu, to je bio veliki ponos i velika sreća. A još više od toga, kada su mi se javljali ljudi iz Hrvatske koji su mi govorili da me prate, gledaju i navijaju za mene, to mi je bilo još draže – istaknula je trkačica i potom objasnila kako je došlo do toga da od 28 trkača iz Hrvatske baš ona nosi hrvatsku zastavu na otvorenju.

zeljka_blazetic_New_York_maraton_varazdinske_toplice_11122023_8.jpg

Od 28 trkača, naime, 10-ak ih živi u stranim zemljama, dok ih je 15-ak stiglo baš iz Hrvatske.

– Na prijavama za nositelja hrvatske zastave trebalo je napisati zašto bismo htjeli biti nositelji zastave. S obzirom na to da sam profesorica hrvatskog jezika, svojim učenicima želim na vlastitom primjeru pokazati što znači domoljublje, što znači poštovanje prema domovini, prema Hrvatskoj, zemlji iz koje dolazite i kako je pokazujete cijelom svijetu. To je očito bio razlog zašto su me odabrali – kazala je Željka, koja je o svom putovanju i pothvatu pričala i zainteresiranim učenicima u školi.

Deseti maraton, najveći dosad

New York maraton njezin je deseti maraton. Dosad je trčala maratone u Zagrebu, Plitvicama i Splitu, a izvan Hrvatske u Sloveniji, Mađarskoj, Češkoj i Njemačkoj, dok je maraton u New Yorku prvi maraton izvan Europe i prvi te veličine. U New Yorku je bila 51 tisuća trkača, a dotad je najveći maraton trčala u Münchenu, gdje je trčalo 18 tisuća trkača.

zeljka_blazetic_New_York_maraton_varazdinske_toplice_11122023_9.jpg

– Trčeći ta 42 kilometra bila sam potpuno svjesna gdje sam, upijala sam atmosferu, navijače koji su me nosili. Na svakom kilometru navijači stoje i bodre vas, a kada sam se približavala cilju, na zadnjem kilometru navijala je moja obitelj, suprug i djeca, i dodali su mi hrvatsku zastavu koju sam na zadnjih stotinu metara otvorila na svojim leđima i u cilj utrčala sa zastavom. Toliki ponos nikada prije nisam osjetila – zadovoljno je rekla profesorica.

Kako kaže, njezino trčanje je rekreativno. Željka nije profesionalka ni članica nekog trkačkog kluba, već trči za sebe jer uživa u tome, kazala je.

zeljka_blazetic_New_York_maraton_varazdinske_toplice_11122023_10.jpg

– Tko zna hoće li nekome moja priča biti motivacija, poticaj za dalje. To ne mora biti u trčanju, nego u bilo čemu u životu, da vide da se trudom doista može postići puno. Nije to stvar nekakvih rezultata niti brojki, nego osobnog zadovoljstva i to je razlog zbog kojeg trčim. Osjećam da ne trebam biti članica nekog kluba, profesionalna trkačica. Tome uopće ne težim, nego težim tome da se osjećam dobro i ispunjeno – govori i za kraj dodaje:

– Imam želju trčati neke druge maratone, moj sljedeći maraton bit će u Linzu u Austriji u travnju, a od velikih svjetskih maratona možda za dvije godine Berlin, London, tko zna, vidjet ćemo – zaključila je maratonka Željka Blažetić.

Više fotografija pogledajte u nastavku: