FOTO Zeljarijada: Rekordna sarma od 1.480 metara, sljedeće godine stiže još veća posuda Foto: Krešimir Đurić

FOTO Zeljarijada: Rekordna sarma od 1.480 metara, sljedeće godine stiže još veća posuda

| 21.9.2019. u 17:02h | Objavljeno u Društvo

Zeljarijada, tradicionalna manifestacija koja se od 20. do 22. rujna održava u Vidovcu, u svom je 22. izdanju ponovno nadmašila sva očekivanja domaćina i gostiju.

Posebno je to bilo vidljivo na današnjem svečanom otvorenju koje je okupilo brojne uzvanike, ali i kod rezanja i podjele mega sarme, za koju se čekalo u dugom redu. Sarma je ove godine ponovno oborila vlastiti rekord te je, nakon prošlogodišnja 1.333 metra, ove godine bila duga čak 1.480 metara! A kako bi i sljedeće godine bila još duža, župan Radimir Čačić najavio je da će Županija financirati nabavku nove, još veće posude.

- Za sarmu smo ove godine utrošili 2.500 kg varaždinskog kiselog zelja, 860 kg svježeg mesa, 250 kg sušenog mesa, a to su bili prsni vršci, sušeni hamburger i sušene kobasice, 70 kg luka, 5 kg češnjaka, 180 kg riže, začini... i sve to je završilo u ovoj velikoj posudi u kojoj se kuhalo. Budući da sljedeće godine očekujemo novu posudu, moći ćemo razgovarati i o brojkama iznad 1.500 metara. Ove smo godine dio sarme čak morali kuhati u posebnim posudama - rekao je Damir Crleni, poznati varaždinski kuhar koji je predvodio tim kuhara koji je pripremao sarmu.

Dodao je da je sarma, kao i svake godine, odlična te da će potražnja za njom biti velika i u nedjelju.

O značaju Zeljarijade govorili i brojni uzvanici, među njima i župan koji je napomenuo da je Zeljarijada među tri najznačajnije županijske manifestacije, a načelnik općine Vidovec Bruno Hranić nije mogao sakriti ponos i veselje zbog još jedne uspješne Zeljarijade.

- Postali smo hrvatski brend. Vidovec je Europska prijestolnica zelja i ponosimo se time. Zelje se već dva stoljeća sadi ovdje u Vidovcu, a zaštićeno je i na europskoj razni. Imamo najdužu sarmu na svijetu, a ovdje se isprepliću gastronomija, kultura, ruralni turizam... - istaknuo je Hranić i zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji, osobito KUD-u Vidovec.

Istaknuo je i da se manifestacija održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske te pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede. Od velikog je značaja i sve uspješniji gospodarski sajam "Vidovečka špajza", sajam starih zanata i sajam zaštićenih proizvoda.

- Sajam "Vidovečka špajza" se održava već niz godina i svake je godine sve više zainteresiranih. Više nemamo ni dovoljno štandova i mislim da ćemo sljedeće godine morati povećati prostorne kapacitete. To govori u prilog tome da, osim što je gospodarska, gastronomska, kulturna i zabavna manifestacija, Zeljarijada može biti dobra prilika da plasiranje poljoprivrednih proizvoda - napomenuo je Hranić.

Ove je godine održana i Županijska berba grožđa u vinogradu Udruge vinogradara i voćara sv. Antun Tužno.

- Razvijamo ruralni turizam i svake godine uvodimo neke novosti tako da smo ove godine krenuli sa Županijskom berbom grožđa u našem općinskom vinogradu u Tužnom. Berbu je organizirala Udruga vinogradara i voćara Sveti Antun iz Tužna. Smatram da je sve to zajedno dobra podloga, uz smještajne kapacitete koji se pojavljuju na području naše općine, da razvijemo ruralni turizam na određeni nivo koji će potom biti baza da i naši poljoprivrednici kroz tu turističku ponudu plasiraju i svoje proizvode - rekao je Hranić.

A osim sarme, danas su se Vidovcem širili i zamamni mirisi šarana na rašljama, zeljarskog kotlića, vidovečkog gibanika i mnogih drugih domaćih delicija. Program Zeljarijade pogledajte OVDJE, a u nastavku veliku fotogaleriju s današnjeg svečanog otvorenja...