FOTO Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije u obnovljenim prostorima Foto: Međimurska županija

FOTO Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije u obnovljenim prostorima

Varaždinske vijesti | 25.4.2023. u 17:47h | Objavljeno u Društvo

Veliki zahvat adaptacije i opremanja zgrade Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije započeo je potpisivanjem ugovora u jesen 2021. godine, a danas je u zdravstvenoj ustanovi svečano otvoren modernizirani i energetski obnovljen prostora.

Zavod_za_javno_zdravstvo_Medjimurske_zupanije_25042023_24.jpg

- S ovim velikim projektom uređenja i dogradnje Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u koji je uloženo 1.269.339,96 eura, nećemo stati pa već prekosutra prezentiramo plan i dokumentaciju budućeg palijativnog centra koji će također biti smješten u ovom dvorištu gdje su sve naše zdravstvene ustanove. Nastavljamo i s ulaganjima u medicinsku opremu te infrastrukturu - istaknuo je međimurski župan Matija Posavec.

Zavod_za_javno_zdravstvo_Medjimurske_zupanije_25042023_5.JPG

Rekonstrukcija paviljona IV podrazumijevala je i dogradnju kako bi se djelatnicima šest službi Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije osigurali kvalitetniji uvjeti, a vrijednost radova iznosi više od milijun eura.

Zavod je prema broju zaposlenih, kojih je 71, najmanja ustanova u međimurskom zdravstvu, ali velika po svom značaju. Ravnateljica prim. Marina Payerl-Pal, dr. med., upoznala je uzvanike svečanosti i s podatkom da Zavod vodi brigu o kadru te su četiri liječnice trenutno na specijalizaciji, a tri specijalizacije će se raspisati još ove godine.

- Završetak cjelovitog proširenja i uređenja Zavoda prilika je da zahvalim ravnateljima Doma zdravlja i Županijske bolnice Čakovec za pomoć pruženu tijekom adaptacije te suradnji koju njegujemo. Hvala Međimurskoj županiji, njezinoj Skupštini i predsjedniku Skupštine Dragutinu Glavini, županijskoj pročelnici Sonji Tošić Grlač, a osobito županu Matiji Posavcu na bezrezervnoj podršci, kao i djelatnicima našega Zavoda na predanosti - istaknula je ravnateljica Zavoda.

Zavod_za_javno_zdravstvo_Medjimurske_zupanije_25042023_2.JPG

Župan Međimurske županije Matija Posavec u obraćanju uzvanicima naglasio je da je ovo veliki dan za međimursko zdravstvo te da mu je stoga drago da su se ovoj svečanosti, uz brojne uzvanike, odazvali ravnatelji svih županijskih zdravstvenih ustanova.

- Zavod u svom nazivu sadrži riječ javno i to je razlog što samo danas svi ovdje - tu smo da svi odigramo svoju ulogu u postizanju uvjeta za najkvalitetniju moguću skrbi za pacijente - rekao je župan te naglasio kako ulaganje u preventivu nije popularno jer na rezultate treba čekati, ali je iznimno važno jer dugoročno smanjuje troškove i rasterećuje zdravstveni sustav.

- Ne stajemo s investicijama i ulaganjima u zdravstveni sustav, tako da već prekosutra prezentiramo plan i dokumentaciju budućeg palijativnog centra koji će također biti smješten u ovom dvorištu gdje su sve naše zdravstvene ustanove. Nastavljamo i s ulaganjima u medicinsku opremu te infrastrukturu - rekao je župan.

Da podrška Zavodu neće izostati ni u budućnosti, potvrdila je i gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini.

Zavod_za_javno_zdravstvo_Medjimurske_zupanije_25042023_10.JPG

- Zahvaljujem vam na svemu što činite za građane Čakovca i bit ćemo vam podrška u svemu što trebate - rekla je gradonačelnica.

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Željka Draušnik, dr.med.spec., dodala je kako Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije njeguje dobru suradnju s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo uz visoku profesionalnost i predan rad na nadstandardima.

Riječi hvale za međimurski Zavod izrekla je i izaslanica Ministarstva zdravstva prim. Vera Katalinić Janković, dr., naglasivši da su uvijek slijedili potrebe stanovništva i strategije.

Zavod_za_javno_zdravstvo_Medjimurske_zupanije_25042023_6.JPG

- Međimurska županija ima najbolje rezultate u odazivu na preventivne programe iz okvira borbe protiv raka što je rezultat stalnog educiranja stanovništva, dakle i zasluga djelatnika ovoga Zavoda - kaže prim. Vera Katalinić Janković.

Da je riječ o složnom i predanom kolektivu, svjedočili su i predsjednik Upravnog vijeća Zavoda dr. sc. Predrag Kočila, dr. vet. med., te pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb dr. sc. Sonja Tošić Grlač.

Izvedenom prilagodbom Zavod je dobio prijeko potrebne prostorije za Djelatnost za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti, a uvjeti su sada bolji i za provođenje niza aktivnosti iz domene Djelatnosti za javno zdravstvo, odnosno promicanje zdravlja.

Zavod_za_javno_zdravstvo_Medjimurske_zupanije_25042023_16.jpg

Ukupna površina rekonstruiranog i dograđenog prostora iznosi 1.262 kvadratna metra, od čega je dograđeno 256 kvadratnih metara pa Zavod sada ukupno raspolaže prostorom od gotovo 2.572 kvadratna metra.

Kada je riječ o energetskoj obnovi paviljona IV, postavljena je fotonaponska elektrana i dizalica topline, zahvaljujući čemu će se značajno smanjiti troškovi za energiju, a pripremom priključka na solarne panele na krovu kao i samostalnog priključka na vodoopskrbni sustav u konačnici se postiže energetska neovisnost objekta.