FOTO Voćanci se u Poljskoj predstavili stoljetnim napjevima, osvojili certifikat za izuzetan performans Foto: KUD Voća

FOTO Voćanci se u Poljskoj predstavili stoljetnim napjevima, osvojili certifikat za izuzetan performans

Varaždinske vijesti | 18.8.2022. u 12:17h | Objavljeno u Društvo

KUD Voća, udruga s područja općine Donja Voća koja broji preko 70 članova, inače aktivna u obnavljanju starih običaja voćanskog kraja predstavljajući ih diljem Hrvatske i inozemstva, odazvala se na još jednu u nizu međunarodnu smotru folklora u Poljskoj, čiji počeci organiziranja započinju 1970-ih.

U jednom od najljepših gradova u Europi i jednom od najvažnijih turističkih, kulturnih i obrazovnih centara Poljske, čiji šarm nikad ne prestaje fascinirati, voćanski KUD-ovci, uz potporu i prisustvo općinske načelnice Sanje Kočet, borave od 15. do 18. kolovoza.

Voćanski kraj, ali i županiju i državu, KUD-ovci su predstavili stoljetnim voćanskim napjevima "Zrasla nam je hruškica", "Vu polju su dvije konoplje", "Sveti Ivan krese kuri" kao i s voćanskom polkom.

- Članovi pjevačke sekcije, sekcije za očuvanje starih običaja te prijatelji KUD-a Voća imali su čast odazvati se pozivu na veliku međunarodnu smotru folklora "Krakowiak" u gradu Krakowu u Poljskoj. Festival traje dvanaest dana uz nastup folkloraša iz cijele Europe, u organizaciji Mediteranian Organization u suradnji s lokalnom općinom, Privrednom komorom i lokalnim ansamblom. Ovo je jedna od najvećih i najprezentativnijih manifestacija folklorne umjetnosti čime nam je pružena prilika da prikažemo svoj rad u društvu udruga i organizacija iz cijelog svijeta koje njeguju običaje kraja iz kojeg dolaze. Uz sudjelovanje na festivalu, posjetit ćemo i Auschwitz kao i znameniti rudnik soli Wieliczska – kazali su iz KUD-a i dodali kako im podrška načelnice Kočet mnogo znači na čemu joj ovom prilikom zahvaljuju.

Na kraju, valja istaknuti kako je KUD Voća na ovoj smotri zasluženo osvojio certifikat službene folklornih festivala organizacije "Blue diamont events" za izuzetni performans.

kud_voca_poljska_18082022_1.jpg

kud_voca_poljska_18082022_2.jpg

kud_voca_poljska_18082022_3.jpg

kud_voca_poljska_18082022_4.jpg

kud_voca_poljska_18082022_5.jpg

kud_voca_poljska_18082022_6.jpg