FOTO: Vinogradari u Sv. Iliji uz mlado vino veselo proslavili Martinje Foto: Ivana Dreven

FOTO: Vinogradari u Sv. Iliji uz mlado vino veselo proslavili Martinje

| 8.11.2015. u 08:11h | Objavljeno u Društvo

Članovi Udruge vinogradara i voćara "Grozdek" općine Sveti Ilija u subotu, 7. studenoga proslavili su Martinje.

Tradicionalna, 15. po redu proslava u organizaciji Udruge "Grozdek", okupila je u Pastoralnom centru "Vilim Cecelja" u Svetom Iliji oko 120 članova udruge i njihovih prijatelja. Sve goste, hranu i vino na početku večere blagoslovio je župnik župe Sv. Ilije Izidor Ferek.

- Iako se blagdan svetog Martina slavi 11. studenoga, odlučili smo ga proslaviti nešto ranije jer je vikend i više ljudi ima slobodnog vremena. Ovo je idealna prilika da se svi zajedno proveselimo. S nama su i naši prijatelji iz udruge s kojom dijelimo isto ime, Udruge vinogradara i voćara "Grozdek" iz Subotice Podravske, a imamo i goste iz Njemačke i Devinske Nove Vesi, općine u Slovačkoj s kojom Općina Sveti Ilija surađuje već dugi niz godina - rekao je Ilija Kefelja, predsjednik udruge.

Po starom običaju, mošt je kršten uz tradicionalne "regule" i puno smijeha, nakon čega su svi mogli kušati mlado vino. Zabavno je bilo i uz tombolu u kojoj je glavna nagrada bila inox-bačva.

Predsjednik udruge napomenuo je da je zadovoljan ovom vinogradarskom godinom, naročito u usporedbi s prošlom.

- Vina su jako dobra, skladna, vrlo smo zadovoljni. Neki su brali više grožđa, neki malo manje, zbog rane tuče na proljeće koja je smanjila urod. Općenito smo zadovoljni kvalitetom naših vina, čemu su doprinijele stalne edukacije članstva otkako je osnovana udruga - istaknuo je Kefelja.

Uz domaće specijalitete, kolače koje su pripremile supruge članova udruge i vinski gulaš te, naravno, domaće vino, ples i pjesmu "Starih pajdaša", druženje je potrajalo do ranih jutarnjih sati.