FOTO Varaždinski plac preplavili su okusi i mirisi jeseni u pravoj jesenskoj čaroliji Foto: Krešimir Đurić

FOTO Varaždinski plac preplavili su okusi i mirisi jeseni u pravoj jesenskoj čaroliji

Varaždinske vijesti | 19.10.2024. u 12:52h | Objavljeno u Društvo

Jutros je varaždinski plac odisao posebnim jesenskim duhom, zahvaljujući Festivalu jeseni koji je okupio brojne posjetitelje.

Sunčano subotnje jutro pružilo je savršenu kulisu za bogat program prepun jesenskih delicija, kreativnih radionica i tradicionalnih folklornih nastupa.

Od samog početka, posjetitelji su uživali u neodoljivim mirisima pečenih kestena, a podijeljeno je čak 200 porcija. Mnogi su zastali kod štanda gdje je Marija Gregurić (MC Zalogaji) pripremala ukusna jela od bundeve, a posjetitelji su uživali u više od 400 porcija ovih specijaliteta. Ovi jesenski zalogaji, zajedno s kestenima, dijeljeni su uz preporučenu donaciju, a sav prihod išao je u dobrotvorne svrhe, podržavajući rad humanitarne udruge Bedem ljubavi Varaždin. Posebnu pažnju privukli su štandovi ženskih udruga s domaćim kolačima, a ljubitelji craft piva uživali su u neobičnim, ali savršenim okusima piva od bundeve i maruna.

Osim gastro ponude, kreativnost je cvjetala kroz radionicu Mateje Prstec, gdje su mališani izrađivali maštovite likovne radove na temu bundeve. Izloženi radovi varaždinskih osnovnoškolaca i vrtićanaca s jesenskim motivima dodatno su uljepšali tržnicu, a Tikveni kutak s radovima učenika bio je pravo malo umjetničko središte.

Folklorni nastup Centra tradicijske kulture Varaždin pružio je toplinu tradicije i ritam veselja, donoseći osmijehe na lica posjetitelja svih generacija.

Željka Vincek Strugar, direktorica Gradske tržnice, izrazila je zadovoljstvo uspjehom Festivala jeseni i zahvalila svim posjetiteljima i sudionicima na podršci.

- Ovaj festival slavi bogatstvo jeseni varaždinskog kraja, ali i zajedništvo koje stvaramo na varaždinskom placu. Drago mi je vidjeti kako tržnica postaje mjesto susreta i uživanja za sve generacije. Zahvaljujem svima koji su svojim trudom, kreativnošću i prisustvom doprinijeli toploj atmosferi koju smo danas zajedno stvorili - izjavila je Vincek Strugar.

Također je najavila sljedeću manifestaciju "Bez zelja nema veselja", koja će se održati 9. studenoga u Šenoinoj ulici.

- Riječ je o događaju koji slavi zelje kao jedan od zaštitnih proizvoda varaždinskog kraja. Glavna atrakcija bit će sarma koju će pripremati učenici Gospodarske škole u Varaždinu, a osim sarmi, posjetitelji će imati priliku kušati i kupiti raznovrsne domaće proizvode od OPG-ova iz Varaždinske županije - dodala je Vincek Strugar.

Manifestaciju Festival jeseni su, uz gradonačelnika Nevena Bosilja, podržali i obišli i predsjednik Gradskog vijeća Lovro Lukavečki te direktor Varkoma Bruno Ister, dodatno naglasivši važnost ovakvih događanja za grad i njegove stanovnike.

Gradonačelnik Bosilj, redovan posjetitelj varaždinskog placa subotom ujutro, a i tijekom drugih dana kad mu obaveze dopuste, pohvalio je organizaciju Festivala jeseni i naglasio važnost ovakvih događanja za edukaciju djece o vrijednosti domaćih proizvoda.

- Trudimo se od malih nogu djecu navikavati na varaždinski plac. Danas ovdje možemo vidjeti kreativne crteže mališana iz varaždinskih vrtića, a osnovnoškolci su zaslužni za uređenje Tikvenog kutka koji je prava atrakcija. Veseli me što se na varaždinskom placu svaki tjedan događa nešto zanimljivo i što su gotovo na svakoj manifestaciji uključena djeca iz naših škola i vrtića. Na taj način potičemo ih da od najranije dobi prepoznaju i cijene vrijednost domaćih proizvoda - istaknuo je Bosilj.

Iz Gradske tržnice pozivaju sve građane da nastave dolaziti na varaždinski plac, jer plac nije samo mjesto kupnje, već mjesto gdje se družimo, susrećemo i podržavamo domaće proizvođače. "Svaka posjeta doprinosi očuvanju naših običaja i tradicije. Na placu uvijek vlada posebna atmosfera koju stvaramo svi zajedno – vidimo se na placu!" poručuju iz Gradske tržnice.

U nastavku pogledajte fotogaleriju: