FOTO Varaždinski i čakovečki izviđači godinu započeli zimovanjem na Kalniku Foto: Odred izviđača Sirius

FOTO Varaždinski i čakovečki izviđači godinu započeli zimovanjem na Kalniku

Varaždinske vijesti | 20.1.2017. u 17:24h | Objavljeno u Društvo

Varaždinski i čakovečki izviđači tradicionalno su započeli godinu odlaskom na zimovanje pa je ove godine 45 članova udruge Odred izviđača "Sirius" sudjelovalo na zimovanju u planinarskom domu Kalnik.

Zimovanje je trajalo četiri dana, od 4. do 7. siječnja, a najmlađi sudionici zimovanja bili su učenici trećih do osmih razreda II. i V. Osnovne škole iz Varaždina, III. Osnovne škole iz Čakovca, Osnovne škole Orehovica te nekoliko učenika iz ostalih varaždinskih i čakovečkih osnovnih i srednjih škola.

Zimovanje na Kalniku je prva aktivnost ekološkog projekta "Eko-Scout – edukacija o zaštiti prirode" koju podržava grad Varaždin. Planinarski dom Kalnik smješten je na gori Kalnik na 480 metara nadmorske visine. U blizini planinarskog doma nalaze se zidine Starog grada Kalnik koje se prvi puta spominju početkom 13. stoljeća kada iz posjeda kralja Andrije II. prelaze hrvatskom banu Dinku Očiću. Ostale znamenitosti Kalnika su poučna staza otvorena 1996. godine, stijene "sedam zubi" te novopostavljeni smjerokaz u blizini vrha Kalnika.

Netom prije polaska na zimovanje napadao je snijeg pa su se izviđači po dolasku na Kalnik imali prilike natjecati u sanjkanju na vrećama, grudanju i drugim snježnim disciplinama. Izviđači su učili nove vještine putem raznih radionica, patrolnih i jatnih sastanaka te aktivnostima na otvorenom. Kroz provođenje raznovrsnog programa i polaganje vještina poletaraca (Robinson, Sanjkaš, Jeti i Domaćin) i izviđačkih vještarstava (Domaćin, Sanjkaš, Glumac, Snimatelj i Zabavljač) izviđači su stekli nova korisna znanja. U kasnim popodnevnim satima organizirane su radionice na kojima su se izviđači i poletarci mogli upoznati s osnovama topografije, čvorologije, prve pomoći te raznim likovnim tehnikama (rad sa glinamolom, crtanje...). Večernje aktivnosti bile su predviđene za kulturno-zabavni program (kviz znanja, skečevi, pjesme, društvene igre i sl.).

Tijekom zimovanja varaždinske i čakovečke izviđače posjetili su izviđači iz Križevaca i Koprivnice, dok su na kraju zimovanja sudionicima podijeljene prigodne diplome za osvojena mjesta u natjecanjima i ostalim aktivnostima zimovanja.

 

Galerija slika