FOTO VAFI&RAFI Završio dvanaesti međunarodni festival animiranog filma za djecu i mlade

Julijana Marčec | 7.6.2021. u 11:33h | Objavljeno u Društvo

I otvorenje i zatvaranje varaždinskog dijela festivala održano je u Centru za mlade i nezavisnu kulturu P4, dok su službene projekcije animiranih filmova organizirane u kinu Gaj. Festival je otvoren u četvrtak, 3. lipnja, u podrumu Centra P4, uz izložbu mlade animatorice Mateje Štefinščak, koja je predstavila svoj nagrađeni film „Nigdar ni bilo“.

-Ovom izložbom nastojala sam prikazati proces kako nastaje animirani film, od toga kako se radi koncept filma sve do dizajna likova, a izloženo je i nekoliko screenshotova – rekla je bivša Vanimatorica Mateja Štefinščak, koja je animaciju zavoljela sa četrnaest godina kada je prvi put došla na VAFI festival i nakon toga se upisala u Filmsko-kreativni studio VANIMA.

Mateja će dugo pamtiti ovaj festival, jer je njen crtić „Nigdar ni bilo“ riječki žiri ocijenio najboljim u kategoriji filmova profesionalaca za djecu u dobi od 11 do 14 godina, dok je ona prvi puta bila i u ulozi selektorice za animirane filmove koji su na Festival stigli za VAFI sekciju.

-Prvi puta sam selektorica filmova na VAFI-ju i moram reći da me iznenadila kreativnost i talentiranost djece, ali i kvaliteta filmova. Djeca su slobodnija i otvorenija, pa su im i filmovi takvi, a posebno veseli što su se fokusirali na stop animaciju i kolaž, te da je mnogo filmova napravljeno 2D animacijom – rekla je Mateja, koja je na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti magistrirala animirani film i nove medije.

Uz Mateju Štefinščak ovogodišnja selektorica bila je i nekadašnja članica Vanime - Kristinka Lazar, a ove su dvije bivše Vanimatorice za službene projekcije odabrale 80 filmova, među kojima ove godine nije bilo crtića iz FKS-a Vanima. Selektorice napominju kako su se ove godine promijenile i teme kojima su se bavili mladi animatori diljem svijeta.

Na ovogodišnji je festival stiglo osamstotinjak filmova sa svih kontinenata iz više od 90 zemalja. I broj prijavljenih filmova i kvaliteta su na razini prijašnjih godina, no tematski se dosta razlikuju.

-Na prijašnjim festivalima je dominirala tema vezana uz izbjeglice, a ovogodišnji filmovi se bave ekološkim temama. Očekivali smo više filmova na temu pandemije koronavirusa i lockdowna, no kako je stvaranje animiranog filma dugotrajan proces ove ih godine nema, pa vjerujem da će ih biti više sljedeće godine – rekla je programska voditeljica Festivala i selektorica filmova za RAFI sekciju Dubravka Kalinić Lebinec, dodavši kako ju veseli što je ove godine i u dječjem stvaralaštvu i među filmovima profesionalaca mnogo filmova poetske tematike.

Mateja Štefinščak je pak u svom animiranom filmu odlučila progovoriti o problemu iseljavanja mladih iz Hrvatske i o sve pustijim zagorskim selima.

-Priča je to o jednoj baki koja sama živi u zagorskom selu u kojem su sve kuće na prodaju. Njenu svakodnevnu rutinu prekine pas koji je pao u bunar, pa ga ona želi spasiti. S ovim animiranim filmom, koji je dosad već bio na festivalima u Rusiji i u Italiji, željela sam ukazati na problem s kojim se susrećemo a to su prazna zagorska sela – rekla je Mateja dodajući kako je i muzika u animiranom filmu domaća jer su ju baš za njen film skladali i odsvirali tamburaši iz KUD-a Petrijanec.

Nakon osvajanja nagrade u Rijeci, animirani film „Nigdar ni bilo“ već će ovoga tjedna biti prikazan u Zagrebu na Animafestu, a zatim i na festivalima diljem svijeta.

Zadovoljan kvalitetom i temama animiranih filmova koji su pristigli na ovogodišnje hibridno izdanje VAFI&RAFI festivala bio je i direktor Festivala Hrvoje Selec, koji je između ostalog istaknuo, kako je prva nagrada za animirani film Nigdar ni bilo, ujedno i prva nagrada na RAFI-ju koja je ostala u Hrvatskoj. Selec je također zahvalio svima koji su omogućili da se ovogodišnji festival održi, a posebno članovima žirija Joshu Staubu, nekadašnjem animatoru iz Disney studija, današnjeg Netflix animation studija i Draganu Milinkoviću Fimonu iz Srbije, koji su održali predavanje za studente Sveučilišta Sjever te Antoniji Veljačić iz Zagrebačke škole filma, koja je uz njih održala i radionice animiranog filma za djecu i mlade.

U raznolikom programu ovogodišnjeg Festivala održana je i panel rasprava „Dječje filmsko stvaralaštvo u kriznim vremenima“. Festival je tradicionalno završio projekcijom nagrađenih animiranih filmova, dodjelom nagrada i najavom novog, 13. VAFI&RAFI - internacionalnog festivala animiranog filma za djecu i mlade kojem će zemlja partner biti Republika Češka.