FOTO Urbanovo 20203.: Uživanje i upoznavanje najboljih vina svijeta Foto: Krešimir Đurić

FOTO Urbanovo 20203.: Uživanje i upoznavanje najboljih vina svijeta

| 12.5.2023. u 17:15h | Objavljeno u Društvo

U sklopu ovogodišnjeg Urbanovog, središnje vinske manifestacije u Međimurju, od danas pa do nedjelje  u Domu kulture Štrigova održava se Festival pušipela tijekom kojeg posjetitelji mogu uživati u ponudi jela i OPG-ova, a prije svega degustirati vina.

Prvog dana festivala, kojeg je otvorio Stjepan Mesić, održan je okrugli stol “Razvoj ponude hrvatskih vinskih cesti”, a nakon toga su odijeljene diplome s Međunarodnog ocjenjivanja vina, Štrigova 2023., kao i Nagrada „Franjo Lebar“ za najbolji sauvignon, koju je dobila vinarije Cmrečnjak za svoje vino berbe 2018. godine.

Šampionsku titulu među bijelim vinima odnijelo je lanjski Rajnski rizling Vinarije deMa, a među crnima Cabernet sauvignon iz 2021. godine iz vinarije „Banfi vina"

dok je među rose vinima šampionsku titulu odnijelo vino  OPG-a Dušice Siber. Šampionski pušipel ima vinska kuća Kossi iz Štrigove, među predikatnim vinima šampionsku titulu dobila je vinarija Novak, a pjenušcima Zlatni zvir vinarije Tomšić.

- Prošla su vremena kad se vino stavljalo u bačve i gotovo. Sada se njeguje kao dijete. Stoga je krilatica ovogodišnjeg Urbanovog Razmišljaj vinski. A Festival pušipel središnje je događanje Urbanovog, mjesto susreta vinara, proizvođača opreme i vinskih znalaca, kojima želimo približiti dobra vina, koja cijenom ne odskaču, već kvalitetom, rekao je Robert Horvat, predsjednik Društva vinogradara i vinara Međimurja 'Hortus Croatiae', organizatora Urbanovnog, naglasivši zadovoljstvo suradnjom s Međimurskom županijom i općinom Štrigova, a posebnu zahvalu uputio je posjetiteljima koji pridonose promociji vina.  

Ukazavši na značaj Urbanovog za Međimurje i općinu Štrigova, koja je i suorganizator skupa s TZ-om, načelnik Stanislav Rebernik, prisjetio se početka međunarodnog ocjenjivanja vina prije desetak godina, koje je krenulo s pušipelom, zadnjih sedam godina se proširilo na sve sorte.

-Svako Urbanovo je oda vinima i vinogradarima, a ocjenjivanje nam je putokaz kuda idemo. Ove godine stiglo je više od dvije stotine uzoraka, i to 23 sorte, što je najviše do sada. To govori da se ide u širinu, što je dobro. Uzorke je dostavilo 58 vinogradara, što je isto najviše do sada jer smo zadržali stare i dobili nove vinogradare iz Hrvatske i Slovenije, ukazao je Rebernik, poručivši da se u životu može ostati bez mnogo toga, ali ne bez uspomena i osjećaja,  kakve stvara vino.

Prof. Ivana Alpeza, predsjednica ocjenjivačkog suda, rekla je kako je  iz godine u godinu sve teže o vinima govoriti, a sve lakše dobro vino napraviti.

-Vaše praćenje znanja rezultira dobrim vinima. Bilo je vrlo malo vina bez odličja, što govori da na ocjenjivanju ide najbolja vina, iako ih nije lako napraviti zbog teških klimatskih i drugih okolnosti pa sa zebnjom dočekujemo svako ocjenjivanje. Međutim, uspijevate i iznenađeni smo. Nije bilo problema s bojama i drugim teškoćama kao ranije. Zaista dobra selekcija vina i s pravom se ljudi pitaju kako ova izvrsna vina označiti na tržištu jer odskaču, naglasila je Alpeza te čestitala dobitnicima medalja.

Zahvalivši udruzi i svima ostalima na nastavku tradicije u svoje i u ime ministrice Marije Vučković, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek ustvrdio je da je Urbanovo dovedeno na neizostavnu listu vinskih događanja u našoj zemlji.

-Vide se tu iskusni, kso i mladi, koji prenose naš vinski identitet. Na nama je u vladi da vas pratimo u proširenjima i novim tehnologijama, rekao je tušek, napominjući da je ove godine osigurano više od 10 milijuna eura za proširenje vinarija,  promociju i ostalo.

Sve okupljene, koji gaje ljubav prema vinu, pozdravio je i Marko Jelić, župan Šibensko-kninske županije, koja je ove godine partner Urbanovog.

-Divno je da čuvate izvornu sortu, koja nas čini različitim u svijetu u kojem možemo puno više prodavati nego sada, ustvrdio je župan Jelić.

Šibensko-kninska županija ima dugu tradiciju proizvodnje vina, ali su njezini vinogradari lani dobili 13 Decantera, a međimurski 25.

-Urbanovo je naša dama vina i Međimurski županije, manifestacija s kojom se ponosimo. Bez vina ne bih bila mnogih sudbina. Poštujemo vino, spoj zemlje i Sunca. Naši vinogradari stvaraju vina koja su prepoznata u svijetu. Osvojili su lani 25 medalja na Decanteru i još će ih osvajati. Zahvalan sam im što doprinose imidžu Međimurske županije kao županije izvrsnosti, poručio je međimurski župan matija Posavec, te pozvao sve da dođu u Štrigovu te se upoznaju s najboljim vinima svijeta i njegovanjem kulture uživanja u vinu.

U poslijepodnevnim je satima u Državnom arhivu za Međimurje otvorena izložba „Vino na granici, vino na meji“, dok od 19 sati nastupa DJ u natkrivenim prostoru uz Dom.

Festival pušipela nastavlja se i sutra  degustacijama vina i ponudama OPG-ova od 12 do 19 sati, dok će se u 20 sati ispred pub-a Potkova održati i WINE & GASTRO URBAN NIGHT SHOW, cooking show celebrity-a & vinara, ponuda međimurskih vina po promotivnim cijenama te hrane u pripremi Termi Sveti Martin. U nedjelju, zadnjeg dana festivala, u 9 sati bit će „Urbanovo WINE RUN“, a od 12 do 19 sati degustacije u Domu kulture.

Nakon festivala,  Urbanovo se nastavlja programom Otvoreni podrumi od  19. – 20. svibnja. Svoje podrume otvaraju: Cmrečnjak, Dvanajščak – Kozol, Hažić, Horvat, Kerman, Kocijan, Kojter, Kossi, Kunčić, Medenjak, Munđarov breg, Novak, Podrum Štrigova, Preiner, Štampar i Vuković. Urbanovo završava misom za vinogradare i vinare u Kapelici u Sv. Urbanu 25. svibnja.