FOTO U Rajskom vrtu instalacija heklanih mandala i cvjetića Foto: Krešimmir Đurić

FOTO U Rajskom vrtu instalacija heklanih mandala i cvjetića

Julijana Marčec | 1.9.2020. u 17:00h | Objavljeno u Društvo

U Rajskom vrtu u Muzeju anđela od prošloga je tjedna postavljena instalacija heklanih mandala i cvjetića. Ta je instalacija postavljena zahvaljujući suradnji varaždinskog umjetnika Željka Prsteca i humanitarne organizacije „Knit a Square Croatia”.

- Ovu smo izložbu organizirali kako bi podsjetili na mandale, odnosno tabletiće, koji su nekada bili jako popularni a danas su pomalo pali u zaborav – rekla je Andreja Jagačić, voditeljica hrvatske humanitarne organizacije koja je s radom počela prije dvije godine kako bi pomogla siročadi iz Afrike. Dodala je kako su tabletići i cvjetići kojima je ukrašena instalacija u Rajskom vrtu stigli iz cijele Hrvatske, ali i iz Austrije. Inače, u Hrvatskoj, u humanitarnoj organizaciji „Knit a Sqaure” sudjeluje tisuću žena, koje heklaju i štrikaju kvadratiće te ih potom spajaju u dekice. Do sada su u Afriku poslali sedamdeset paketa, a akciju su proširili i na Hrvatsku, pa žene diljem Lijepe naše izrađuju dekice i kapice za nedonoščad u našim bolnicama.

- Teško je izračunati koliko smo do sada toga napravili i poslali, no vrijedi istaknuti kako su korisnice Doma umirovljenika iz Čakovca napravile više od 7 tisuća kvadratića, a u jednu dekicu ide 35 takvih kvadratića – rekla je Andreja Jagačić i zahvalila svima koji sudjeluju u stvaranju ali i slanju ovih paketa.

Na predstavljanju instalacije u Rajskom vrtu je istaknuto i kako se u ovoj humanitarnoj organizaciji nadaju da će u Varaždinu po završetku ove izložbe, koja će biti postavljena do 2. listopada, pronaći mjesto na kojem će trajno postaviti drvo kakvo imaju gotovo svi veliki gradovi u svijetu, a koje bi bilo ukrašeno cvjetićima i tabletićima.

- Bio bi to trajni postav, interaktivna instalacija na koju bi svatko mogao prišiti svoj cvjetić ili tabletić, a ujedno i novo mjesto za fotografiranje u gradu, na koje će rado dolaziti Varaždinci i njihovi gosti – objasnila je Andreja Jagačić i pozvala sve koji žele sudjelovati u ovoj akciji da im se jave. Detaljne informacije dostupne su na Facebooku, u grupi Knit a square Croatia, odnosno Dekice i kapice za palčiće u Hrvatskoj.

U Rajskom vrtu je održana i deseta radionica „Modeliraj glinom, osvježi se vinom” u kojoj je sudjelovalo petnaestak kreativaca. Voditeljica radionice Nikolina Kudelić zahvalila je svima koji su sudjelovali u radionicama i pohvalila njihovu kreativnost, objasnivši kako je u njihovim rukama glina od male kuglice blata postala pravo malo umjetničko djelo ali i uporabni predmet – šalica, čaša, adventska kućica ili podmetač.

Varaždinski samostalni umjetnik Željko Prstec ovih je dana pronašao vremena i obnovio svoju instalaciju na Franjevačkom trgu, među Varaždincima i turistima vrlo popularni - Anđelinjak. Jedna od nezaobilaznih postaja u šetnji gradom ponovo je zasjala u puno sjaju, a dodatnu čar daje mu glazba varaždinskog autora Nine Goloba.

Galerija slika