FOTO U Novom Marofu održan drugi recital duhovne poezije Sveti Martin

Varaždinske vijesti | 6.11.2022. u 17:54h | Objavljeno u Društvo

U velikoj dvorani Kulturnog centra „Ivan Rabuzin“ u Novom Marofu jučer je održan drugi recital duhovne poezije Sveti Martin, svetac milosrđa i dijeljenja, 2022. godine.

Natječaj za ovaj recital raspisala je Udruga za književnost i kulturu Humščak iz Brezničkog Huma, krajem lipnja ove godine. Na natječaj se odazvalo devedeset i troje autora poslavši ukupno 163 pjesme.

Stručno prosudbeno povjerenstvo u sastavu dr. sc. Đurđica Garvanović-Porobija, prof., dr. filologije u mirovini (predsjednica Povjerenstva), prof. dr. sc. Ines Sabotić, Hrvatsko katoličko sveučilište Zagreb i Nikola Kristić, dipl. iur., HRT, Zagreb, odabralo je ukupno 105 pjesama, prema strogo određenim kriterijima vrednovanja. Sve su pjesme pristigle pod zaporkama i takve ih je povjerenstvo vrednovalo.

Tri pjesme su nagrađene. Prvu nagradu, prekrasnu sliku ulje na staklu slikarice Libe Peršinović Levi, za pjesmu VODA ŽIVA, po kojoj je nazvan ovogodišnji zbornik odabranih duhovnih pjesama, dobila je MIRA ŠINCEK iz Varaždina.

Zanimljivo je da je ista autorica i prošle godine, na prvom Recitalu također dobila prvu nagradu za pjesmu Sveti Martin denes.

Druga nagrada za pjesmu NADANJE pripala je Vlatki Bošnjak iz Samobora, dok je Tomislav Marijan Bilosnić iz Zemunika Donjeg za pjesmu Sveti Martin dobio treću nagradu.

Šest autora je dobilo pisane pohvale za svoje pjesme. Dvadeset i dvije pjesme su izdvojene kao izvrsne i usmeno pohvaljene. U trećem dijelu Zbornika objavljeno je još 74 pjesama koje je Povjerenstvo izdvojilo kao počasne pjesme.

Na recitalu su pjesnici sami interpretirali svoje pjesme, a ljepotom glazbe i glasa upotpunili ga Mario Plantak i mladi pijanist Mihael Plantak.

Nagrade je uručio i nagrađenima čestitao Zoran Hegedić, načelnik Općine Breznički Hum. Program su vodili urednica zbornika i predsjednica Udruge „Humščak“ Ružica Šafranec Kišur i Josip Šafranec.

Nakon programa u Novom Marofu, pjesnici su druženje nastavili najprije susretom sa župnikom vlč. Josipom Vragovićem i zajedničkom molitvom u crkvi Sv. Martina u Brezničkom Humu, a nakon toga na domjenku uz vrhunsku hranu i vino u Vinariji Šafran u Brezničkom Humu.

Galerija slika