FOTO U Zlatom ajngelu izložba dubrovačkog slikara - Drugi realitet Izvora Pendea Foto: Krešimir Đurić

FOTO U Zlatom ajngelu izložba dubrovačkog slikara - Drugi realitet Izvora Pendea

ič/vv | 18.1.2023. u 09:25h | Objavljeno u Društvo

U varaždinskoj galeriji Zlati ajngel u petak, 13. siječnja, otvorena je izložba dubrovačkog akademskog slikara Izvora Pendea.

Izloženim radovima u Zlatom ajngelu Pende je ponovo potvrdio kako je ovaj dubrovački slikar, koji je diplomirao na slavnoj Umjetničkoj akademiji u Düsseldorfu, neobična umjetnička osobnost na hrvatskoj likovnoj sceni.

- Promišljenošću, metodičnošću, studioznošću Pende odstupa od temeljnih postulata klasičnog apstraktnog slikarstva. Suprotstavlja se, a time i dokida pojam Inspiracija - nadahnuća kao bitnog umjetničkog pokretača. Njegove slike nisu plod spontanosti trenutka nego promišljanja i kreativnog procesa utemeljenog na radu u kojemu niti jedan detalj nije slučajan već je njegova logična rezultanta. Slika se gradi, stvara kroz niz skica poput svojevrsnog vitraja, svaki detalj, segment ima svoje unaprijed jasno definirano mjesto u finalnoj kompoziciji. Forma na njegovim slikama nema asocijativnu funkciju već sukladno s bojom potiče, raskrinkava, otkriva prodor u drugi realitet. Boja kako ju doživljava i koristi Pende konstitutivni je gradbeni element slike. Njegova boja je čista, izravna. Boja je dinamičan faktor koju upravo na taj način umjetnik i razumije te je tako i modulira na svojoj slici. Pendina slika jest sazvučje boje i forme, simbol tog novog svijeta nastalog ljudskom kreacijom - rekao je o radovima ovog dubrovačkog slikara naš ugledni likovni kritičar Miroslav Gašparović.

Izložba Izvora Pendea u galeriji Zlati ajngel ostat će otvorena do 5. veljače.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci