FOTO U Zlatom ajngelu izložba dubrovačkog slikara - Drugi realitet Izvora Pendea Foto: Krešimir Đurić

FOTO U Zlatom ajngelu izložba dubrovačkog slikara - Drugi realitet Izvora Pendea

ič/vv | 18.1.2023. u 09:25h | Objavljeno u Društvo

U varaždinskoj galeriji Zlati ajngel u petak, 13. siječnja, otvorena je izložba dubrovačkog akademskog slikara Izvora Pendea.

Izloženim radovima u Zlatom ajngelu Pende je ponovo potvrdio kako je ovaj dubrovački slikar, koji je diplomirao na slavnoj Umjetničkoj akademiji u Düsseldorfu, neobična umjetnička osobnost na hrvatskoj likovnoj sceni.

- Promišljenošću, metodičnošću, studioznošću Pende odstupa od temeljnih postulata klasičnog apstraktnog slikarstva. Suprotstavlja se, a time i dokida pojam Inspiracija - nadahnuća kao bitnog umjetničkog pokretača. Njegove slike nisu plod spontanosti trenutka nego promišljanja i kreativnog procesa utemeljenog na radu u kojemu niti jedan detalj nije slučajan već je njegova logična rezultanta. Slika se gradi, stvara kroz niz skica poput svojevrsnog vitraja, svaki detalj, segment ima svoje unaprijed jasno definirano mjesto u finalnoj kompoziciji. Forma na njegovim slikama nema asocijativnu funkciju već sukladno s bojom potiče, raskrinkava, otkriva prodor u drugi realitet. Boja kako ju doživljava i koristi Pende konstitutivni je gradbeni element slike. Njegova boja je čista, izravna. Boja je dinamičan faktor koju upravo na taj način umjetnik i razumije te je tako i modulira na svojoj slici. Pendina slika jest sazvučje boje i forme, simbol tog novog svijeta nastalog ljudskom kreacijom - rekao je o radovima ovog dubrovačkog slikara naš ugledni likovni kritičar Miroslav Gašparović.

Izložba Izvora Pendea u galeriji Zlati ajngel ostat će otvorena do 5. veljače.