FOTO U akciji "Ulicama Varaždina" sudjelovalo 300 izviđača Foto: Odred izviđača Sirius Varaždin

FOTO U akciji "Ulicama Varaždina" sudjelovalo 300 izviđača

Varaždinske vijesti | 25.10.2016. u 11:15h | Objavljeno u Društvo

Odred izviđača "Sirius" iz Varaždina u subotu 22. listopada organizirao je tradicionalnu, 19. po redu akciju "Ulicama Varaždina".

U Varaždinu se po hladnom, ali sunčanom vremenu okupilo 300 izviđača, uglavnom učenika osnovnih i srednjih škola, iz 13 izviđačkih udruga iz Lepoglave, Krapine, Zagreba, Koprivnice, Ivanić Grada, Križevaca, Karlovca, Samobora, Kutine, Đurđevca, Čakovca, Orehovice i Varaždina.

Otvaranje i zatvaranje akcije održano je kod 5. Osnovne škole u Varaždinu, a akciju je, u prisustvu ravnatelja 5. osnovne škole Marija Šipeka, svečano otvorio zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić.

Osnovni cilj akcije je upoznavanje znamenitosti grada Varaždina te snalaženje u njemu, ali i promocija Varaždina kao jedne od značajnijih turističkih destinacija kontinentalne Hrvatske. Kao posebnost ovogodišnje akcije "Ulicama Varaždina", održana je i akcija Saveza izviđača Hrvatske "Jesenske igre poletaraca regije Sjever".

Petnaest ekipa izviđača i jedanaest ekipa poletaraca kretale su se po Varaždinu pomoću plana grada s ucrtanim kontrolnim točkama i uputama te su rješavale razne zadatke (vezanje čvorova, pronalazak određenih mjesta u gradu, kviz znanja, igre "Brza riža", "Alka" i "Prepoznavanje biljaka", brzinski prolaz dijela staze te prenošenje poruke). Starije ekipe su morale proći ukupno 12, a mlađe 11 kontrolnih točaka sa zadacima te pokazati kako se orijentiraju u, većini njih, nepoznatom gradu. Aktivno su sudjelovali i izviđački voditelji, prolazeći za njih posebno pripremljenu stazu sa sedam kontrolnih točaka.

Prije prolaska staze svi sudionici su imali priliku obići Entomološki odjel Gradskog muzeja te se upoznati s radom i djelom Franje Košćeca, jednog od osnivača i voditelja izviđača (skauta) u Varaždinu, koji su od 1914. godine djelovali na varaždinskoj Gimnaziji.

Akcija "Ulicama Varaždina" je natjecateljskog karaktera pa je tako prvo mjesto u starijoj kategoriji osvojila ekipa Odreda izviđača "Vladimir Nazor" iz Karlovca, drugo mjesto ekipa Odreda izviđača "Bijeli Javor" iz Koprivnice, a treća je bila ekipa Odreda izviđača "Savski Gaj" iz Zagreba.

U organizaciji akcije pomogli su i Savez izviđača Hrvatske, Varaždinska županija te 5. Osnovna škola Varaždin.

 

Galerija slika