FOTO Svemirski DARmar u "Bajci": Mališani programirali i putovali svemirom Foto: Krešimir Đurić

FOTO Svemirski DARmar u "Bajci": Mališani programirali i putovali svemirom

Varaždinske vijesti | 24.3.2022. u 17:33h | Objavljeno u Društvo

Drugu godinu za redom u Dječjem vrtiću "Bajka" obilježava se Tjedan darovitosti, ove godine pod nazivom "Svemirski DARmar".

U sklopu Tjedna darovitosti u srijedu 23. ožujka u vrtiću je održan projektni dan u koji su bila uključena djeca svih odgojnih skupina. Djeca rane i predškolske dobi su određenim znanstvenim konceptima iz područja STEaM aktivnosti usvajala i produbljivala znanja o svemiru.

Tako su jaslične skupine upoznale svemir spiralnom vrtnjom. Mlađe vrtićke skupine bavile su se lansiranjem astronauta u svemir, a srednje proučavale Sunce i Mjesec. Starije vrtićke skupine upoznale su galaksiju, a njihovi prijatelji predškolarci proučavali su planete Sunčeva sustava.

Ove godine u vrtiću je na poseban način obilježen projektni dan, istražujući svemir koristeći modernu tehnologiju. U radionici "Svemirski digitalci" sudjelovala su djeca, polaznici kraćeg programa robotike "Malci digitalci" koji su putovali svemirom kodiranjem, programiranjem i korištenjem aditivne tehnologije. Svemirom su putovali Bee-Bot i Micro:Maqueen Lite roboti programirani BBC micro karticama.

- Djeca su bila vrlo vješta i u korištenju aditivne tehnologije. U programu Tinkercad prvo su stvarali svoj Sunčev sustav na ekranu, a zatim ga prenijeli u fizički oblik pomoću 3D printera. Planet Zemlju modelirali su koristeći 3D olovku. Djeca su ušla i u svijet programiranja putem aplikacije ScratchJr kojom su, stvorivši kratku animaciju, lansirali raketu u svemir. Upravo takvim radionicama djeci je omogućeno da kritički promišljaju, na kreativan način rješavaju probleme, razvijaju logičko-matematičke kompetencije te uđu u svijet prirodnih znanosti, a sve to naravno igrom i zabavom - poručili su iz vrtića.