FOTO Svečano u HNK Varaždin: Strojarska i prometna škola obilježila 30. godina rada

IHR/Varaždinske vijesti | 27.4.2022. u 13:55h | Objavljeno u Društvo

U varaždinskom HNK danas je svečano obilježen veliki jubilej: 30. godina rada Strojarske i prometne škole Varaždin. Kao samostalna ustanova, Strojarska i prometna škola Varaždin djeluje od rujna 1992. godine, a nastala je transformacijom Srednjoškolskog centra za obrazovanje naftnih, geoistraživačkih, rudarskih i metalskih kadrova Varaždin.

- Naša škola danas je specijalizirana u dva sektora, strojarstvu i prometu. Imamo 621 učenika koji se školuju u 12 tehničkih i obrtničkih programa u ukupno 31 razrednih odjela – rekla je Snježana Klarić, ravnateljica Strojarske i prometne škole Varaždin.

DSC_9392.jpg

Istaknula je kako se u zadnje vrijeme sve više u društvu osvijestila potreba za strukovnim obrazovanjem.

- Nedostatak stručno obrazovanih radnika potaknula je poslodavce da jače surađuju sa školom, a i sama Varaždinska županija je prepoznala potrebu ulaganja u našu školu, tako da smo prva škola u projektu Strukovnih centara izvrsnosti i strojarstva u sklopu kojeg smo obnovili radionice, a osnovali smo i opremili nove praktikume koji našoj školi daju poseban značaj - istaknula je Klarić.

Osim po obrazovanju budućih prometnih i strojarskih stručnjaka, Strojarska i prometna škola Varaždin najuspješnija je škola po obrazovanju odraslih po broju polaznika.

DSC_9431.jpg

- Osim što nudimo sva ona zanimanja koja imamo u redovitom obrazovanju, posebno smo uspješni u edukaciji. Tako provodimo osposobljavanje vozača vozila za prijevoz opasnih tvari u cestovnom prometu (ADR), a provodimo i program periodičke izobrazbe vozača (za upis KODA 95) za kategorije C, CE, D i DE, koji je obavezan za sve vozače koji žele poslovati izvan granica Hrvatske – istaknula je ravnateljica Klarić i dodala kako su pred osnivanjem Centra izvrsnosti iz prometa, koji će biti novi centar u sklopu Centara izvrsnosti iz Varaždinske županije.

DSC_9346.jpg

- Sektor prometa je naš izuzetno uspješan sektor. U zadnjih 15-ak godina naši učenici su državni prvaci u tom sektoru, a bili smo i pioniri u organizaciji WorldSkills Croatia, državnog natjecanja strukovnih škola, za koje smo i ove godine ponovno domaćini. Naši djelatnici prepoznali su potrebu strukovnog obrazovanja i sudjeluju u izradi novih strukovnih kurikuluma u okviru projekta modernizacije strukovnog obrazovanja, koja se provodi kroz Agenciju za strukovno obrazovanje. To je prepoznala i Varaždinska županija i počeli su već dogovori i planovi da dio škole krene u rekonstrukciju, gdje bi se napravili praktikumi za prometna zanimanja i nova zanimanja za koja se trenutno pišu kvalifikacije – najavila je ravnateljica Strojarske i prometne škole Varaždin.

Da je upravo ova škola važan „kotačić” obrazovnog sustava Varaždinske županije istaknula je zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec.

DSC_9419.jpg

- Strojarska i prometna škola Varaždin je nadaleko poznata po strukovnom obrazovanju i nositelj je Centra izvrsnosti iz područja strojarstva. U strukovnom obrazovanju Varaždinske županije ova je škola iznimno visoko podigla ljestvicu i na to smo iznimno ponosni. Drago mi je što se transformirala u jednu modernu ustanovu upravo prateći potrebe i tržište rada. Kontinuiranim ulaganjem u centre izvrsnosti Varaždinska županija omogućava svim našim učenicima istraživački pristup, timski rad, rad u moderno opremljenim laboratorijima i na to smo iznimno ponosni, a to je jedna garancija da naši učenici osvajaju brojna odličja na domaćim i međunarodnim natjecanjima. Iskrene čestitke svim profesorima, učiteljima i mentorima koji su godinama odgajali brojne generacije i stvarali kvalitetno društvo znanja – rekla je Zagorec.

DSC_9301.jpg

Čestitke na 30. godina rada profesorima, učenicima i svim djelatnicima u ime gradonačelnika Nevena Bosilja i Gradskog vijeća Varaždina Strojarskoj i prometnoj školi Varaždin uputila je predsjednica Gradskog vijeća Zdravka Grđan.

DSC_9442.jpg

- Trideset godina rada je doista vrijedna obljetnica da se svi okupimo i čestitamo ravnateljici i svim djelatnicima te učenicima na njihovim dosadašnjim rezultatima i uspjesima. Varaždinska županija i Grad Varaždin vodeći su u obrazovanju, a Strojarska i prometna škola također se istaknula na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini kao vodeća u svojim strukama, posebice prometu i razvoju novih tehnologija. Stoga je na nama da im i dalje pružimo podršku i nastave uspješan rad – istaknula je Grđan.

U sklopu svečanosti promovirana je i prigodna spomenica škole, a nekoliko riječi nazočnima uputio je i bivši ravnatelj škole Milan Žunar koji je tu dužnost obnašao deset godina.

Kako je bilo na svečanosti pogledajte u fotogaleriji Krešimira Đurića.